Glasgow

4.800 kr

Från Köpenhamn tar det ca 27 timmar med tåg, dock finns det tyvärr inga nattåg på vägen så antagligen vill man lägga till en övernattning på vägen. Man reser först mot Bryssel, resvägen dit kan variera lite, antagligen åker man via Hamburg men det lär bli ett eller två byten till. Från Bryssel kan man resa med Eurostar direkt till London, därifrån går det direkttåg till Glasgow.

Priset är ett ca pris i 2kl tur och retur med ett Interrail global pass 5 resdagar under 15 dagar samt platsbiljetter till de tåg som kräver plats.

Kategorier: ,

Glasgow är största staden i Skottland och en av Storbrittanniens absolut största städer och har en befolkning på ca 600.000 invånare och hela 1,7 miljoner om man räknar hela storstadsområdet. Staden är den femte populäraste turistmålet i hela Storbritannien.

Staden har lång historia ända från 600-talet. Redan då som ett religöst Keltiskt centrum. På 1700-talet blomstrade staden med hjälp av sjöfartshandeln med nordamerika delvis med hjälp av tobakshandel.

Sedan senare halvan av 1700-talet är stadens flod Clyde muddrad för att kunna ta emot större fartyg till dess hamn. Efter det var det mycket bomullsindustri och senare under andra hälften av 1800-talet blev varvs- och mekanisk industri dominant. Nazi-Tyskarna bombade staden rejält under andra världskriget. Numera är staden ett mycket viktigt finansiellt centrum för Storbritannien.

Klimat

Staden ligger långt upp i Storbritannien och därmed är klimatet ganska svalt men ändå inte speciellt kallt. Staden ligger ungefär i höjd med järnvägskorset Nässjö i Sverige. Medeltemperaturerna sträcker sig från 0-18 grader (natt/dag) över året och ganska jämn andel av nederbörd över året tack vare sin närhet till Atlanten och Nordsjön.

Resa

Till Glasgow tar man sig på ca 30 timmars tågresa från Köpenhamn via Hamburg, Köln och därefter från Bryssel med moderna Eurostartåget som går i den berömda tunneln till Storbritannien/London och sista biten från London till Glasgow ofta med direkttåget London-glasgow. En resa värd att skriva hem om! Staden nås även från London med motorvägen M74. Stadens lokala kommunikationer per bussar och tunnelbana är uppbyggd av en ringlinje och passerar över floden Clyde på två ställen. Staden har även ett par flygplatser, den största är Glasgow International Airport 13 kilomerer väster om staden och den andra Prestwick ligger 46 kilometer söder om staden där man kan ta lågprisflyg och den flygplatsen är även förbunden med regionaltågsnätet. Dessutom kan man ta flygbuss till Edinburg:s flygplats.

Sevärdheter

Katedralen som är byggd på skyddshelgonet St. Mungo:s gravplats vid medeltiden.

Botaniska trädgården med växthus från 1800-talet och stora samlingar av vackra blommor.

Säckpipe-muséet som är skottlands anrikaste läroverk som även är öppet för turister där man kan ta lektioner eller flanera runt bland all historia och även handla i souvenirbutiken. Staden har fyra universitet varav det äldsta är University of Glasgow från år 1451.

Kända artister från staden: Mark Knofler som är känd från Dire Straits, Simple Minds, Franz Ferdinand, Primal Scream, Jesus and Mary Chain, Amy Macdonald, Lulu, Belle & Sebastian.

Missa inte den årliga folkmusikfestivalen Celtic Connections som går av stapeln i Januari månad årligen, staden arrangerar ett gäng festivaler utspridda över hela årets månader.

Kända skådespelare från Glasgow: James McAvoy, känd från ”X-men” och Robert Carlyle känd från filmen ”28 weeks later”, Kelly Macdonald” känd från filmen ”Brave” och Tommy Flanagan känd från filmen ”Gladiator”.

Andra kändisar från staden är Duncan Bannatyne som är en världskänd entrepenör som är med i ”Draknästet” på TV.

Shopping

Glasgow har Storbritanniens näst största shoppingcenter och det hittas i centrala staden kring gågatorna Buchanan Street, Sauchiehall Street och Argyle Street. En av Storbritanniens äldsta byggnader för shopping är Argyll Arcade som byggdes 1827 och där det finns drygt 30 butiker. Det finns även gott om restauranger i staden som bör tilltala de flestas smak för att inte tala om levande nattliv med många klubbar och krogar/pubar.

För barnen finns det mycket att hitta på och det går att hitta mycket info om detta på ”Young Glasgow”.