Glasgow

Glasgow är största staden i Skottland och en av Storbritanniens absolut största städer och har en befolkning på ca 600.000 invånare och hela 1,7 miljoner om man räknar hela storstadsområdet. Staden är den femte populäraste turistmålet i hela Storbritannien. Staden har lång historia ända från 600-talet. Redan då som ett religiöst Keltiskt centrum. På 1700-talet blomstrade staden med hjälp av sjöfartshandeln med Nordamerika delvis med hjälp av tobakshandel. Sedan senare halvan av 1700-talet är stadens flod Clyde muddrad för att kunna ta emot större fartyg till dess hamn. Efter det var det mycket bomullsindustri och senare under andra hälften av 1800-talet blev varvs- och mekanisk industri dominant. Nazi-Tyskarna bombade staden rejält under andra världskriget. Numera är staden ett mycket viktigt finansiellt centrum för Storbritannien.

Staden ligger långt upp i Storbritannien och därmed är klimatet ganska svalt men ändå inte speciellt kallt. Staden ligger ungefär i höjd med järnvägskorset Nässjö i Sverige. Medeltemperaturerna sträcker sig från 0-18 grader (natt/dag) över året och ganska jämn andel av nederbörd över året tack vare sin närhet till Atlanten och Nordsjön.

Till Glasgow tar man sig på ca 30 timmars tågresa från Köpenhamn via Hamburg, Köln och därefter från Bryssel med moderna Eurostar tåget som går i den berömda tunneln till Storbritannien/London och sista biten från London till Glasgow ofta med direkttåget London-Glasgow. En resa värd att skriva hem om! Staden nås även från London med motorvägen M74. Stadens lokala kommunikationer per bussar och tunnelbana är uppbyggd av en ringlinje och passerar över floden Clyde på två ställen. Staden har även ett par flygplatser, den största är Glasgow International Airport 13 kilometer väster om staden och den andra Prestwick ligger 46 kilometer söder om staden där man kan ta lågprisflyg och den flygplatsen är även förbunden med regionaltågsnätet. Dessutom kan man ta flygbuss till Edinburghs flygplats.

Katedralen som är byggd på skyddshelgonet St. Mungo:s gravplats vid medeltiden. Botaniska trädgården med växthus från 1800-talet och stora samlingar av vackra blommor. Säckpipe-muséet som är Skottlands anrikaste läroverk som även är öppet för turister där man kan ta lektioner eller flanera runt bland all historia och även handla i souvenirbutiken. Staden har fyra universitet varav det äldsta är University of Glasgow från år 1451.

Kända artister från staden: Mark Knofler som är känd från Dire Straits, Simple Minds, Franz Ferdinand, Primal Scream, Jesus and Mary Chain, Amy Macdonald, Lulu, Belle & Sebastian. Missa inte den årliga folkmusikfestivalen Celtic Connections som går av stapeln i Januari månad årligen, staden arrangerar ett gäng festivaler utspridda över hela årets månader. Några kända skådespelare från Glasgow är blanda annat James McAvoy, känd från ”X-men” och Robert Carlyle känd från filmen ”28 weeks later”, Kelly Macdonald” känd från filmen ”Brave” och Tommy Flanagan känd från filmen ”Gladiator”. Andra kändisar från staden är Duncan Bannatyne som är en världskänd entrepenör som är med i ”Draknästet” på TV.

Glasgow har Storbritanniens näst största shoppingcenter och det hittas i centrala staden kring gågatorna Buchanan Street, Sauchiehall Street och Argyle Street. En av Storbritanniens äldsta byggnader för shopping är Argyll Arcade som byggdes 1827 och där det finns drygt 30 butiker. Det finns även gott om restauranger i staden som bör tilltala de flestas smak för att inte tala om levande nattliv med många klubbar och krogar/pubar. För barnen finns det mycket att hitta på och det går att hitta mycket info om detta på ”Young Glasgow”.