Åre

Under vintern håller Åre tävlingar i slalom. Här har Sveriges två enda världsmästerskap och nästan 100 världscuptävlingar arrangerats. Åre har också en av landets mest utvecklade och största turistnäringar och är Sveriges största vintersportort. Bo på fina hotell, åk med kabinbanan upp till toppen av Åreskutan eller shoppa i någon av de många butikerna som finns i Åre Centrum. Som turistort har Åre mycket att erbjuda, både för den våghalsiga och för den lite lugnare. Välj mellan hundspannsåkning, forsränning eller hängflygning om du gillar fart. Fjällvandring, paddling och bergslöpning finns för dig som vill ta det lite lugnare.

Åre har Europas största park för Zipline med sina åtta banor i olika svårighetsgrader och där den längsta är 360 m lång, finns det något som passar alla. Här har även världsmästerskapen i Mountainbike anordnats och dem nordiska mästerskapen i Downhill. För dem som vill pröva på finns det flera ställen att hyra mountainbike och få instruktioner om hur det går till. Bergbanan är väl värd ett besök.

På toppstationen finns Åres turisthistoriska museum och mittstationen är mötesplats för dem två vagnar som går. Vagnarna drivs av vajrar uppe från bergstationen och går på ström från det vanliga elnätet. Det gammalmodiga är en av anledningarna till att banan är ett så populärt turistmål. Gå på guidade turer i grottor, på vatten på en SUP eller på vandring för att veta mer om Åres historia. Baka eget tunnbröd, åk en tur med M/S Drottning Sophia eller gå på deras höstmarknad som infaller sista helgen i september varje år.

I Åre finns något för alla smaker.

Bild: av Kallerna under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International