Århus

Århus behöver inte skämmas på något vis i konkurrensen om turisterna med givna besöksmål som Köpenhamn, Roskilde och Legoland. Med ena foten djupt rotad i vikingatiden och den andra ständigt på väg in i framtiden har Århus mycket erbjuda för den kultursvultne människan. Århus är så många saker: Modern arkitektur, mysiga kaféer, historiska charmiga kvarter, storslagna symfonier, avslappnade pubar, högklassig shopping, tivoli för barnen, dussintals museum och gröna, lummiga parker. Tag chansen att besök Jyllands hjärta!

Århus är Danmarks näst största stad med sina 300 000 invånare. Det är också den största staden på fastlandet Jylland. Detta är faktiskt en utav Nordens äldsta städer och grundlades runt år 770 tror man. Alltså i vaggan av vikingatiden! Århus hette på den tiden Aros vilket ungefär betyder flodmynning. Staden var ett handelssäte redan från början på grund av det gynnsamma läget och den bördiga jorden. År 948 lät den legendariske vikingakonungen Harald Blåtand göra Aros till biskopssäte.

Under medeltiden blomstrade staden i samband med att Sankt Klemens kirke och Dominikanerklostret uppfördes. Under 1600-talet utsattes staden ofta för attacker utav tyskar och svenskar. Efter detta skulle det dröja in på 1800-talet tills staden till fullo repade sig. Bygget av hamnen och järnvägen under 1800-talet fick staden att gro ordentligt till den stad som vi känner igen idag. I Århus, eller Aarhus som danskarna kallar staden, finns många viktiga institutioner. Inte minst universitetet.

Upplev historiens vindslag genom att göra en vistelse till Gamle byn. Gamla stans utomhusmuseum lockar unga som gamla från nära och fjärran. Här finner du kvarter från 1700-talet till 1970-talet. Du möter utklädda skådespelare som ger en genuin upplevelse i sina bostäder, bodar och butiker. I gamla stan finns flera trevliga och sevärda inomhusmuseum så som ett juvelmuseum, leksaksmuseum, Århus berättelse-museum ett postermuseum. Den exklusiva ’Helsingörteatern’ är kronan på verket. Barn under 18 år betalar inget inträde. Gamle byn har årligen över 500 000 besökare.

Alldeles söder om Århus finner vi Moesgaard-museet. Detta är verkligen inte vilket museum som helst. Här finns flera utställningar som behandlar stenålder, järnålder, bronsålder och vikingatid bara för att nämna några. Personalen är väl pålästa och ger dig en fördjupad förståelse av det förflutna. Som de själv säger är ett besök på Moesgaard en kombination av berättande, scenerier och omfattande forskning. Moesgaard är även internationellt uppmärksammad för den slående arkitekturen och det natursköna läget med vida vyer över skog och hav. I slutet av Juli månad arrangeras The Viking Moot längs Moesgaard stränder. Det är en av de största vikingamässorna i Danmark där du kan äta, handla och leva som vikingarna och även deltaga i ett återskapande av historiska vikingaslag.

ARoS konstmuseum innefattar över 9 000 konstverk från 1770-talet till nutid fördelade på nio nivåer. De nio våningarna tar oss från himmeln till helvetet vilket underförstått är inspirerat av Dantes gudomliga komedi.

För barnen finns utöver den gamle byn också ett tivoli att besöka i centrala Århus. Tivoli Friheden har 40 åkattraktioner, marknadsstånd, lekplatser och spel. Dessutom ett spökhus, en 5D-cinemagic och restauranger. Væksthusene, eller de botaniska trädgårdarna är också en attraktion som passar alla åldrar. Här kan du lukta, känna och se växter från olika växtzoner och världsdelar samsas i på en enda plats med 2 000 kvadratmeter yta. Byggnaden är ett landmärke av främsta arkitektur. Räcker inte detta så erbjuder Århus stora idrottsevenemang, vackra, katerdraler och kloster, stränder och lummiga parker. Bara för att skrapa på ytan.

Århus är också en populär musikstad. Kungliga musikaliska akademin i Århus är stationerade i det mäktiga musikhuset Aarhus, designad i glas. Likaså den kungliga danska operan, den danska symfoniska orkestern och barnteatern Filuren. Under 2 000 kvadratmeter konsertyta lider du ingen brist på kulturellt utbud. I staden hålls ett flertal festivaler också som t.ex the green festival, Denmarks ugliest festival, Aarhus jazz festival och North Side. I Århus pulserar shoppingandan. Modernt och traditionellt hantverk samsas med exklusivt mode, spännande gallerior, designers, textiler och juvelerare. Det finns en anledning till varför Århus brukar kallas bästa shoppingstaden i norra Europa. Besök Bruuns galleri, Magasin du Nord och Salling så förstår du snart varför.

Inte mindre än fyra stycken restauranger i Århus har förärats med en Michelin guide-stjärna. De gastronomiska sensationerna låter inte vänta på sig så du kan skämma bort dig bortom det vanliga under ett middagsbesök här. I staden finns allt från argentinska, franska, italienska och orientaliska kök. Den danska husmanskosten är fantastisk och ölen är högklassig. Utan en smörrebröd och en fylld sejdel med lager vore ett besök ofullständigt. Århus kallas ibland för kaféernas stad. Denna plats bokstavligen kryllar av kaféer små som stora, grandiosa eller intima. I de idylliska gamla stadsdelarna är ett stopp för ett danskt wienerbröd en given klassiker.

Århus har ett gediget utbud av högklassiga hotell men också billigare hotell och vandrarhem. Det finns bed’n’breakfast, campingplatser och stugor av alla de slag. Centralt eller på landsbygd.