Aten

7.000 kr

Tyvärr kan vi inte boka biljetter hela vägen till Grekland, sen finanskrisen där har vi tyvärr inte kunnat boka biljetter inom landet. Interrailkort gäller där iallafall så det går bra att resa dit. Antingen reser man till Italien och sedan vidare med färja till Grekland, med Interrailkort får man rabatt på många av dessa färjor, fråga oss om du vill veta mer om detta. Det andra alternativet är att åka tåg hela vägen, detta kan vara lite svårt att planera då det är lurigt att hitta tågtider i Grekland. Som längst kan vi boka till Belgrad, i vissa fall enbart till Ungern. Till Belgrad tar det ca 36 timmar med tåg.

I och med att vi inte kan boka hela vägen blir det svårt för oss att säga ett exakt pris, det kan därför variera väldigt mycket.

Aten är Greklands huvudstad och med sina 3,1 miljoner invånare även landets största stad. Aten har precis som resten av Grekland en väldigt lång och intressant historia. Det speglas även i alla vackra byggnader som fortfarande finns kvar i Aten från antikens Grekland.

Akropolis är ett område som man inte får missa om man åker till Aten, med byggnader uppförda ca 400 år f.Kr. Området är dock äldre än så, men tidigare byggnader förstördes av den persiska konungen Xerxes under 480-talet f.Kr.
Parthenon är en av de mest kända byggnaderna i Akropolis, det byggdes som ett tempel för att hedra Pallas Athena för hennes skydd av Aten och Grekland under de persiska krigen. Parthenon är idag ett världsarv.
Det äldsta området i Aten som fortfarande är bebott är Plaka, vilket är Atens historiska hjärta. Plakas gator präglas av små krogar, butiker och gatuförsäljare.

Vill man uppleva en enastående utsikt så bör man också åka upp för Lykabettos, vilket är Atens högsta berg. Det går en bergbana upp för berget, men man kan också promenera. Från toppen så har man oslagbar utsikt över hela Aten.

Utöver otroliga historiska monument så bjuder Aten, precis som resten av Grekland, på vackra stränder och höga temperaturer, speciellt under sommarmånaderna.

Bild: Ancient Agora of Athens seen from Acropolis av Min Zhou under CC BY 20.0