Banská Bystrica

Vad tänker du när du hör talas om Slovakien? Ishockey? Skidåkning? Östblocket? Då har ni gravt underskattat denna centraleuropeiska pärla. Ett besök till Banská Bystrica är en hisnande naturupplevelse utöver det vanliga och på samma gång en gastronomisk och kulturell sensation. Låt dig förtrollas av den gömda småstaden i dalen som omringas av de mäktiga Karpaterna.

Banská Bystrica ligger mitt i hjärtat av Slovakien, 16 mil norr om huvudstaden Bratislava. Staden är omsluten låga Tatra, Veľká Fatrahe och Kremnica-bergen. Här bor cirka 80 000 invånare. Genom staden rinner floden Hron som är en biflod till Donau. Banská Bystrica fick sina stadsprivilegier 1255 av den Ungerske konungen Bela IV. Staden nådde sin höjdpunkt under 1500-talet efter att Fugger och Thurzo grundade det Ungerska handelskompaniet. Med över 1 000 anställda som flest utvecklades en utav världens största koppardrifter i staden. Många tak och fasader i regionen har därför koppar i sina inslag, därav upphovet till smeknamnet kopparstaden.

Med undantag för den Ottomanska invasionen så förblev Slovakien ungerskt ändå tills 1918 då Tjeckoslovakien grundlades genom en sammanslagning med Tjeckien. Under andra världskriget bildades det Slovakiska upproret mot Nazitysklands ockupation just i Banská Bystrica. Landet blev en satellitstat åt Sovjet efter kriget. 1993 blev Slovakien ett egen stat när Tjeckoslovakien splittrades.

Det finns mycket att göra i Banská Bystrica. På vintertid finns det många bra skidbackar och även längdskidspår och spa i närområdet. Sommartid finns det också gott om utomhusaktiviteter. Bland annat flera populära vandringsleder så som den historiska pilgrimsleden Barbora. Du kan forsränna i Hron-floden och vandra de vackra vita Harmenec- kalkgrottorna som har inte mindre än nio fladdermusarter. Det går utmärkt att rida på hästar och cykla i detta natursköna område. För barnen finns i närheten även ett vattenland som heter Aquapark Kovácová. Ett besöksmål som du inte bör missa är slottet Lupčiansky som har använts som hemgift av den ungerska kungligheterna. Slottet har byggts på många gånger sedan det började uppföras under 1200-talet. I själva staden finns också Major som också är ett medeltida hus där du kan bevittna stadens historia. Den unesco-skyddade 1700-talskyrkan i Hronsek är unik i sitt slag och är vackert timrad i trä, väl värt ett besök!

Och när du ändå är på plats så unna dig en dagstur till den pittoreska byn Špania Dolina 12 km norr om Banská Bystrica. Den må bara ha 200 invånare men anses vara en av de vackraste byarna i hela Slovakien med sina många trä- och stenhus i traditionell lantlig arkitektur. Kyrkan Kostol Špania Dolina anses vara synnerligen vacker med sin överlägsna vy över det böljande landskapet.

Skulle inte vädret tillåta så rekommenderas annars ett besök på det Slovakiska natinalupprorets museum. Här finner du också en statsopera, en dansstudioteater och dockteatern. Kulturlivet sinar inte. Förvänta dig god grillad mat när du besöker staden. Det finns också ett vegetariskt utbud av grillad mat. Priserna är låga i svenska mått och för en öl behöver du bara betala 1 euro cirka. Den lokalbryggda ölen Urpiner har vid flera tillfällen mottagit internationella priser i pilsnerklassen. Och missa inte delikatessen Baskás egna honungsbakelse som skall vara någonting speciellt.

Då Banská Bystrica inte är en särskilt stor stad så är det en god idé att boka tidigt i förväg då turister kommer både under vintersäsong och på sommaren. Det finns emellertid ett hyggligt utbud av budgetanpassade boenden och finare hotell i staden.