Barcelona

Barcelona är en av de större städerna i Spanien, närmare bestämt den näst största staden efter Madrid. Staden ligger i den nordöstra delen av Spanien, 160 kilometer söder om den franska gränsen och har ett invånarantal på över 1 600 000 i innerstaden som gör att staden räknas som den mest tätbefolkade storstaden i världen. Valutan är euro (€) och som alltid kan det vara bra att ta med sig lite kontanter innan man åker ifall något oförutsägbart skulle inträffa. Barcelona ligger även i samma tidszon som Sverige.

Barcelona har en stark och väl utbyggt infrastruktur med pendeltåg, tunnelbana, spårvagn och buss som det vänligast transportmedlen inom staden. Den största tågstationen heter Estació de Barcelona-Sants, även refererad som bara Barcelona-Sants, den är huvudstationen för all internationell tågtrafik i Barcelona. Här i från går förbindelser till hela Spanien och även till Genéve, Milano och Paris. Mellan Madrid och Barcelona finns nu också en höghastighetsjärnväg för att korta ner restiderna. Renfes trafikerar den sträckan med sina snabbtåg AVE.

Både buss- och tunnelbanenätet är väl trafikerade med många linjer. Bussarna trafikerar ca 100 olika linjer och tunnelbanan består av 11 linjer som körs av två olika operatörer – Transports Metropolitans de Barcelona och Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Ifall man vill ta sig vidare till närliggande länder kan man lätt och smidigt göra det med någon av de väldigt många färjor som trafikerar vattnet. Ifall man vet att man ska vistas i Barcelona en lite längre tid kan det vara värt att köpa ett så kallat ”Barcelona Card”. Detta kort ger till fri tillgång till lokaltrafiken, rabatt på många olika affärer och möjligheten att gå före i kön på utvalda ställen. Kortet finns i tre olika former: 3, 4 och 5 dagars giltiga kort, barn får korten till ett rabatterat pris.

Barcelona erbjuder något för alla när det gäller saker att göra. Ett av världens största akvarium finns placerat i staden där man kan beskåda både hajar, bläckfiskar och mycket mycket mer. Det finns Naturtekniskt, fotbolls och konstmuseum för de intresserade med öppettider under alla dagar i veckan. De två mest kända är Picassomuseet och Mirómuseet.

Shopping, mode och Barcelona är tre ord och gå hand i hand. Längs gatorna hittar man flera enorma gallerior och shoppingcenters. Två av de största är El Corte Inglés och Fnac. För att undvika de höga priserna så är det rekommenderat att ta sig till de mindre gatorna och kvarteren där man kan hitta både billigare kläder och secondhand i klassisk spansk stil. En av de stora favoriterna är såklart också, fotboll. Barcelona är hemstad till FC Barcelona där de även har sin egen arena – Camp Nou, som mäter 250 gånger 220 meter och är 45 meter hög. Laget spelar ständigt.

När man tänker på Spanien och Barcelona så tänker man gärna på Tapas. Rätten kan liknas med en buffé där man äter små olika rätter som till exempel bläckfisk, kyckling, skaldjur med mera. Som förrätt är det inte ovanlig att man äter Kataloniens nationalrätt – Pa amb Tomaquet, som består av brödskivor som doppas i tomatsås och olivolja. Barcelona kryllar av både enklare restauranger och högklassiga restauranger belönade med stjärnor från Michelin Guiden. Ifall man börjar få hemlängtan till Sverige så är det inga problem! Mitt i Barcelona ligger den svenska restaurangen Pappa Sven som drivs av Nina Olsson från Karlskrona. Som alltid när det gäller mat i utlandet, leta er in till de små ställena för att få äta riktigt spansk mat lagad enligt de traditionella recepten.