Basel

 

 

Basel är Schweiz tredje största stad och ligger precis där de Tyska och Franska gränserna möts i nordvästra Schweiz. Basel har en befolkning på cirka 830 000 invånare och omges av bergskedjorna Jura, Schwarzwald och Vogeserna. Stadens medeltida stadskärna ligger där den lilla floden Birsig mynnar i Rhen. Det är en mycket kosmopolitisk kulturstad som är känd för sina många muséer och konstgallerior.

Munster katedralen är förmodligen stadens största sevärdhet och ett definierande landmärke. Byggd i röd sandsten mellan år 1019 och 1500 är den ett definierande landmärke för stadslandskapet. Guidade turer på många olika språk finns för den som vill ta del av byggnadens rika historia. För den som är intresserad så är Zoo Basel Schweiz äldsta och största zoo som grundades redan 1874. Här finns så många som 645 olika djurarter att beskåda.

På Kunstmuseum Basel finns landets största offentligt tillgängliga konstsamling. Muséet grundades 1662 och fokuserar främst på målningar av konstnärer från Rhen området mellan 1400 och 1600-talet. Några kända konstnärer vars målningar man kan se här är Rubens, Rembrandt, Jan Brueghel the Elder, Manet, Monet, Gauguin, Cezanne och Van Gogh. Dockhus muséet är det största muséet av sin sort och här visas över 6000 olika dockor, nallar, miniatyrer och dockhus. Vitra Design Museum är ett industridesignmuseum med en av världens största samlingar av moderna sittmöbler från mitten av 1800-talet och framåt. Här kan man förutom att titta på utställningar även delta i workshops kring arkitektur och formgivning.

Basler Personenschifffahrt ordnar mellan april och oktober kryssningar längs Rhen floden. Det är ett utmärkt sätt att upptäcka staden från vattnet och det erbjuds även underhållning ombord. Basels traditionella höstmarknad som hållits i över 500 år är ett annat måste om man besöker staden i oktober. Den varar i två veckor och sträcker sig över stadskärnan och 7 av stadens torg. Här finns en mängd karuseller och andra åkattraktioner så väl som marknadsstånd som säljer godis, bakverk och hantverk.

Är man matintresserad så är något man inte får missa är att smaka Läckerli. En slags hård pepparkaka som sedan 700 år tillbaka är en av Basels mest berömda produkter. Den tillverkades tidigare endast vid nyår men kan nu mer avnjutas året om. Basel har många restauranger, men kanske ännu flera kaféer, de flesta med utomhusservering under sommaren. Maten håller hög klass och det gör även priset. Om man vill prova traditionell och prisvärd mat kan man hitta färsk pizza, kringlor, crêpes eller nybakat bröd på exempelvis Marktplatz.