Berlin

Res till Berlin, det förenade Tysklands huvudstad över en weekend eller längre för shopping eller sevärdheter eller romantik eller club/nöjes-besök! Berlin på ca 3,4 miljoner invånare har ett rikt kulturliv för både ungdom och vuxna! Berlin är en stad i ständig förnyelse dels från uppbyggnaden efter andra världskriget och efter att muren revs efter kalla krigets slut och dels för att Berlin blev landets nya huvudstad. Berlin är händelsernas stad – det finns något för alla!

Och med många sevärdheter från kalla kriget och livet innanför muren och många olika sorters guidade turer/ bunkerturer osv. som är otroligt intressanta att uppleva med starka upplevelser. Museet ”Checkpoint Charlie” rekommenderas! Det finns gott om kvällsöppna restauranger och ett väldigt variationsrikt uteliv, allt från ungdomarnas klubbar och andra spännande klubbar med olika inriktningar till specialinriktade restauranger med mycket god mat. Berlin är en stor Järnvägsknut i det välbyggda snabba järnvägsnät som finns i Tyskland och övriga central-Europa. Bara 1,5 timma bort ligger Wolfsburg, staden som med sina 120.000 invånare är känd för Volkswagenfabriken som är intressant att besöka. Wolfsburg är även känt för sitt fotbollslag.

Bara 5 timmar bort ligger Prag där man som turist kan äta och leva gott till ännu lägre priser! Landmärken värda att besöka: Brandenburger Tor och även TV-tornet Berliner Fernsehturm med sin vidunderliga panorama-utsikt TV-tornet byggdes 1965-1969. Det har en höjd av 368 meter och är beläget vid Alexanderplatz, som ligger i stadsdelen Mitte. Det är Tysklands högsta byggnad. Det går att vandra runt hela varvet runt och njuta av utsikten eller att boka bord och äta god mat och njuta av utsikten på den andra våningen. TV-tornet ligger efter gatan Friedrichstrasse som är en av Berlins mest kända huvudgator. Gatan är uppkallad efter kurfurst Fredrik III av Brandenburg som 1701 blev Fredrik I av Preussen.

Gatan börjar vid torget Mehringplatz i stadsdelen Kreuzberg och går sedan norrut. Den passerar den före detta gränsövergången Checkpoint Charlie vid Zimmerstrasse, där den också går in i Mitte, korsar sedan Leipziger Strasse och Unter den Linden, passerar Bahnhof Friedrichstrasse och Tränenpalast, går över Spree på Weidendammer Brücke och fram till Oranienburger Tor, där den går över i Chausseestrasse. Vid Friedrichstrasse ligger flera teatrar och andra kulturella institutioner som till exempel Friedrichstadt-Palast (för revyer), Admiralspalast (från 1955 till 1997 under namnet Metropol-Theater) och Kunsthaus Tacheles (ingången från Oranienburger Strasse).

Vid gatans etablering låg området utanför själva Berlin. Under revolutionsåren 1848–1849 utkämpades flera gatustrider på Friedrichstrasse. Senare under 1800-talet blev gatan allt mer fylld med hotell, restauranger och platser för konstframställningar. Friedrichstrasse blev även känt som en plats för handel med guld och juveler. Berlin har även bokningsbara guidade flodturer där man äter god mat och njuter av att se sevärdheter längs turen.