Bollnäs

I Bollnäs finns något för alla. Här har du lika nära till vandringsleder, sjöar och vackra naturupplevelser som till hantverk, loppisar och kultur.

I Bollnäs Centrum finns både Kyrka, badhus och Sporthall. I närheten finns nybyggd camping, travbana och järnvägsstation. Kultur är stort i Bollnäs där deras egen kulturskola blev utsedd till ”Årets Musikskola” 2005. Här finns även Bollnäs Jazz Club, Hälsinglands Dansteater och Dansoteket Bollnäs som alla hjälper till att hålla staden levande på sitt sätt.

Hört talas som Hälsingegårdar? Se till att besöka en i Bollnäs! Här kan du aldrig se dig mätt på fina bondgårdar, antingen dem som fortfarande används, eller de som varit förr. Hälsingegårdarna har ofta välbevarade interiörer med väggmålningar, schablonmålningar – de så kallade Hälsingemålningarna. Till dessa gårdar hörde en stor mängd ekonomibyggnader till, där varje byggnad hade sin egen funktion. 2012 blev Hälsingegårdar ett världsarv på Unescos lista, där hela sju gårdar ingår. Varför inte ta en tur med ångbåten Warpen i Ljusnans dalgång? Eller vandra längs vandringsleder som finns i olika svårighetsgrader. På Flottarleden finns även möjlighet att boka guide som berättar om flottningens historia. Det finns även goda möjligheter för dig som gillar turer med häst, både där du kan ta med din egen häst och där du rider hederlig turridning på en lånad häst.

Bild: av Annika64 under Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell