Borlänge

Som Dalarnas största tätort och Sveriges 25:e största ort har vi Borlänge, Dalarnas viktigaste industri- och handelsort.
Norra Backa är den nya handelsplatsen i Borlänge, sedan finns även Kupolen köpcentrum och Borlänge centrum.
Förutom modern shopping finns en hel del loppisar och Second-Hand butiker.

Här kan du besöka CTH Fabriksmuseum som är en träffpunkt med hatten i fokus. Under mer än hundra år hade fabriken den mesta tillverkningen för flertalet hattar och mössor som användes i landet. Tillverkningen är inte verksam idag. Strax öster om Borlänge ligger Torsång som i folkmun kallas för ”Dalarnas Venedig”. Med sitt kafé vid älven är det en populär samlingsplats. Från Torsång är det inte långt alls från den medeltida kyrkan, motormuseet och hembygdsgården.

På motormuseet finns veteranbilar, motorcyklar, gamla leksaker och emaljskyltar. Allt från sekelskiftet och framåt.
Det finns såklart en gammal lanthandel med inredning från 1800 talets Sverige. Strutkarameller är ett måste, men det finns även paket, påsar och kryddor från samma tidsepok. Musiken är en viktig del i livet i Borlänge, härifrån har exempelvis Mando Diao, Sugarplum Fairy och Miss Li sina rötter.

Här finns även Äventyrsbadet Aqua Nova, äventyrsgruvan Tuna Hästberg och på vintern, Romme Alpin som är Sveriges största alpina skidanläggning utanför fjällen. Är du mer intresserad av sjön på vintern finns det fina naturisbanor på sjön Runn där du själv kan välja svårighetsgrad och längd på banan.

Äventyrsgruvan Tuna Hästberg,  I den här gamla gruvan på berget ovanför byn Tuna Hästberg döljer sig en unik och en annorlunda värld. Långt under mark o bebyggelsen återfinns miltals med olika tunnlar som letar sig fram genom berget mellan stora, sagolika bergrum. Man finner redskap och konstruktioner överallt som lämnandes kvar i djupet när gruvan lades ned. Här kan man boka olika turer med guider. I Borlänge hittar du även den mest besökta skidanläggningen utanför fjällvärlden, Romme Alpin bjuder på varierad skidåkning i klass med svenska fjällanläggningar. fyra stycken bekväma 6-stols Expressliftar tar dig snabbt upp till toppen av berget. Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes redan i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loften den blivande kungen Gustav Vasa. Dagens museum på Ornässtugan är ett av Sveriges äldsta museum.