Bratislava

4.100 kr

Till Bratislava tar det ungefär 19 timmar att resa från Köpenhamn, från Stockholm lite drygt ett dygn. Man Åker först till Berlin via Hamburg med dagtåg, därifrån går det ett nattåg direkt till Bratislava.

Priset är ett ca pris räknat på en vuxen tur och retur i 2kl med ett Interrail Global pass 5 resdagar inom 15 dagar samt platsbiljetter på samtliga tåg. På nattåget har vi räknat med en plats i liggvagnskupé.

Bratislava är Slovakiens huvudstad och även största stad med sina 500 000 invånare. Staden erhöll stadsrättigheter under 1200-talet och var en del av Ungern fram till 1918.

Staden har därför framförallt ungersk historia. Är man intresserad av stadens historia rekommenderas definitivt en rundresa med båt längs floden Donau till slottet Devín norr om staden.

Den gamla ungerska kyrkan Sankt Martins dom är också värd ett besök när man besöker Bratislava. Den byggdes 1452, och har krönt många österrikiska kejsare till ungerska kungar.

Något man inte kan missa, oavsett vilken vinkel man ser på Bratislava, är Bratislava slott. Slottet ligger uppe på en platå som ger en oslagbar utsikt över Bratislava, Österrike, och vid bra väder även Ungern.

Slottet byggdes första gången redan på 900-talet, och har byggs om flera gånger sedan dess. 1811 drabbades slottet av en omfattande brand och låg i ruiner till 1950-talet, då man byggde upp slottet igen.

Bild: ”Bratislava Panorama” av Alexander Russy under CC BY 2.0