Bryssel

Bryssel är huvudstaden i Belgien och även ett säte för Europaparlamentet. Staden i sig har ungefär 140 000 invånare men räknar man hela storstadsområdet stiger antalet till strax över 1 miljon invånare. Staden grundades runt år 979 och på 1100-talet blev staden en viktig kommersiell knutpunkt mellan staden Brygge och staden Köln.

Grand-Place är ett torg som ligger ganska centralt i Bryssel. Runt torget ligger flera berömda byggnader bland andra Bryssels stadshus, Maison du Roi som inrymmer bland annat stadsmuseet och vid torget ligger även det kända chokladmuseet.

Många människor förknippar Bryssel och även Belgien i allmänhet med våfflor och choklad. Den Belgiska våfflan är till utseendet inte lik en våffla man ser i Sverige, den är ofta tjockare och större samt i de flesta fallen fyrkantig. Om man besöker Bryssel är ett stopp på en av stadens många chokladbutiker nästan ett måste då man får se hur den Belgiska chokladen tillverkas på plats i chokladens huvudstad. De lokala tillverkarna har förfinat tillverkningen sedan sent 1800-tal och det som gör smaken så speciell är att man kan köpa den färsk och tillverkarna har tillgång till riktigt kakaofett i tillverkningen.

Utöver choklad och våfflor anser belgarna att pommes frites även kommer ifrån Belgien. Det är en vanlig rätt i hela landet och de första pommes fritesen ska ha gjorts under sent 1600-tal då folket inte kunde fritera fisk då vattnet frusit till is. Man ska då ha testat att fritera potatis istället för fisk, skuren i bitar tjocka som en plattfisk ungefär. Besöker man Bryssel kan man i en av stadens många restauranger prova den lokala maträtten Moules frites som består utav kokta musslor med pommes frites. Utöver dessa maträtter liknar det Belgiska köket både det Franska samt Nederländska, smaken är ofta mild och kryddrik även om maten är ganska fet. I huvudsak är det fisk och fläskkött som utgör basen i den vardagliga maten. Utöver maten i Bryssel så är staden även känd som ”ölens Disneyland” och kan vara ett väldigt lockande resmål för öl-entusiasten då det belgiska ölet utmärks av sin mångfald av sorter.

Spontanjäst öl är en sort som nästan bara kommer ifrån en dalgång strax utanför Bryssel. I det spontanjästa ölet till skillnad från ”vanligt öl” startas jäsningsprocessen med hjälp utav de fria jästpartiklarna i luften. För att slippa en explosionsartat jäsningsprocess så sker bryggningen främst under det kallare halvåret.

I Bryssel kan man även dricka äkta Trappistöl, smaken eller ölen i sig skiljer sig inte mycket från andra sorter utan det speciella är att det bryggs i kloster av munkar tillhörande trappistordern. För att ett öl ska få kalla sig trappistöl måste det bryggas utav munkar i ett kloster som tillhör trappistordern men även det räcker inte. För att få bära märket med texten ”Authentic Trappist Product” så måste även vissa andra krav uppfyllas. I just Bryssel kan man dricka äkta trappistöl då merparten utav de äkta sorterna görs just i Belgien. Utöver de ovanligare ölsorterna så kan man även dricka öl som bryggs på vanligare sätt i Bryssel, men skillnaden är att Belgiskt öl ofta serveras i speciella glas tillverkade för just den ölsorten.