Budapest

I landet Ungern hittar vi staden Budapest. Staden är uppdelad i två stycken klyftor, Buda och Pest, som separeras med floden Donau. Idag har staden omkring 1,7 miljoner invånare och 80 omgivande förorter. Flera av de 80 förorterna är distriktsnumrerade från 1 till 23 och detta används mer flitigt än de riktiga förortsnamnen.

Flygplatsen i Budapest heter Liszt Ferenc och det är en av de mest trafikerade flygplatserna i Central- och Östeuropa. Här i från går det regelbundet förbindelser till närliggande städer och länder och även andra kontinenter så som Nord Amerika och Afrika. Både tunnelbanesystemet och järnvägssystemet är väl utbyggt i Budapest. Hela innerstaden och alla 80 förorter binds ihop med tunnelbanelinjerna röd, guld, blå och grön samt 264 olika busslinjer. Ifall man föredrar att ta sig runt med cykel så är det här den perfekta staden för det. Cykel filerna är välplanerade och det finns gott om möjligheter till att hyra en cykel på flera platser runt om i staden. Budapest är även en hamnstad med flera förbindelser som kör så väl passagerare som godstransporter.

Budapest är fullpackat med flera museum och gallerier, närmare bestämt 223 stycken. På dessa finns alla möjliga former av konst och utställningar, allt ifrån nationalmuseum till högklassiga konstgallerier. Årligen arrangeras även flera utomhusfestivaler så som Budapest Autumn Festival – det är en festival som bjuder på dans, jazzmusik, teater och poesi. En annan av de festivaler som anordnas är Budapest Pride vilket är ett evenemang för att främja LGBTQ personer. Festivalen pågår under en vecka och startar oftast den första lördagen i juli månad.

Runt om i hela staden finns alla olika sorters restauranger, mysiga med husmanskost till de moderna gourmet ställena. Trots sitt relativt varma klimat så serverar flera av restaurangerna olika sorters soppor, så ifall du är en sopp-människa är det här stället för dig. Likt Sverige är folket i Budapest väldigt förtjust i kaffe. Du behöver inte gå långt för att hitta ett specialiserat kaffehus eller bara ett vanlig café.