Budapest

3.500 kr

Att resa till Budapest från Stockholm tar ca 30 timmar, först reser man till Hamburg via Köpenhamn, där blir det bekvämast om man övernattar och sen på morgonen reser vidare till Budapest via Nürnberg och Wien. Det är möjligt att åka vidare på natten från Hamburg men då får man byten mitt i natten.

Priset gäller för ett Interrailkort med 5 resdagar under 15 dagar samt platsbiljetter tur och retur för en vuxen, det är nästan alltid billigaste sättet att boka en tur och retur resa till Budapest, vid bokning kontrollerar vi så klart vilket sätt som är billigast att boka just din resa. Observera att priset är ett ca pris och kan variera då priserna på tågbiljetter är rörliga.

I landet Ungern hittar vi staden Budapest. Staden är uppdelad i två stycken klyftor, Buda och Pest, som separeras med floden Donau. Idag har staden omkring 1,7 miljoner invånare och 80 omgivande förorter. Flera av de 80 förorterna är distriktsnumrerade från 1 till 23 och detta används mer flitigt än de riktiga förortsnamnen.

Transport

Flygplatsen i Budapest heter Liszt Ferenc och det är en av de mest trafikerade flygplatserna i central och öst Europa. Här i från går det regelbundet förbindelser till närliggande städer och länder och även andra kontinenter så som Nord Amerika och Afrika.

Både tunnelbanesystemet och järnvägsystemet är väl utbyggt i Budapest. Hela innerstaden och alla 80 förort binds ihop med tunnelbanelinjerna röd, guld, blå och grön samt 264 olika busslinjer.

Ifall man föredrar att ta sig runt med cykel så är det här den perfekta staden för det. Cykel filerna är välplanerade och det finns gott om möjligheter till att hyra en cykel på flera platser runt om i staden.

Budapest är även en hamnstad med flera förbindelser som kör så väl passagerare som godstransporter.

Evenemang & sevärdheter

Budapest är fullpackat med flera museum och gallerier, närmare bestämt 223 stycken. På dessa finns alla möjliga former av konst och utställningar, allt ifrån nationalmuseum till högklassiga konstgallerier.

Årligen arrangeras även flera utomhusfestivaler så som Budapest Autumn Festival – det är en festival som bjuder på dans, jazzmusik, teater och poesi. En annan av de festivaler som anordnas är Budapest Pride vilket är ett evenemang för att främja LGBT personer. Festivalen pågår under en vecka och startar oftast den första lördagen i juli månad.

Mat & dryck

Runt om i hela staden finns alla olika sorters restauranger, mysiga med husmanskost till de moderna gourmet ställena.

Trots sitt relativt varma klimat så serverar flera av restaurangerna olika sorters soppor, så ifall du är en sopp-människa är det här stället för dig.

Likt Sverige är folket i Budapest väldigt förtjust i kaffe. Du behöver inte gå långt för att hitta ett specialiserat kaffehus eller bara ett vanlig café.