Český Krumlov

Näst efter Prag anses gamla stan i Český Krumlov vara det vackraste besöksmålet i hela Tjeckien. Detta är den lilla orten med det stora hjärtat. Trots sin ringa storlek så lockar Böhmens pärla besökare från hela världen. Låt dig hänföras av de vyerna i staden vars skönhet skulle kunna varit hämtad direkt från en saga.

Staden grundlades runt 1240 av den Böhmiska adelsätten Vítkovci i samband med uppförandet av slottet. Även om staden bär Tjeckisk ursprung så beboddes staden mestadels av tyskar, i synnerhet efter att det upptäcktes guld i området under slutet av 1400-talet. De mesta av husen som står i gamla staden idag byggdes mellan 1300-talet till 1700-talet. Under järnridån på 1900-talet fördrevs den tyska befolkningen och skicken på byggnaderna försämrades vesäntligt men har restaurerats idag till sin forna glans. Staden har för närvande 14 000 invånare.

Gamla stans hus präglas både av gotik, rennäsans och barock. Många av byggnaderna har vackert formade tak, ofta i orange och ljusa fasader som ger staden en enhetlig känsla. Det finns många små butiker, kaféer och restauranger längs det vindlande smala gatorna som gör sig utmärkt för en promenad. Runt gamla stan ringlar floden Moldau som en ådra genom bygden som består av natursköna lövskogar. Utsikterna över landskapet från staden är fantastiskt! Så varför inte passa på att hyra en kanot eller bara ta en dag till att promenera i godan ro.

Český Krumlovs slott ligger i hjärtat av staden och är föremål för mångas blickar. Inte att undra på det! Slottet är det näst största i hela Tjeckien. Lär dig om den anrika historien när de stora adelshusen Rosenberg, Eggenberg och Schwarzenberg levde här. Idag ägs slottet av den tjeckiska staten. Du bör inte missa en guidad tur genom alla rum och salar. Det inkluderar ett besök i tornet, stallet, källarna, trädgården och barockteatern. Det finns även ett museum i slottet.

Barockteatern förtjänar ett extra omnämnande. Förutom Drottningholmssteatern i Sverige räknas denna teater som den enda teaterscen i världen som bevarat mycket av sitt ursprungliga utformande. Med en historia som sträcker sig bakåt till 1500-talet är detta en fasinerande syn med orkesterdiken, dekår, klädförråd, maskineri i original.

I Český Krumlov finns också ett museum tillägnad konstnären Egon Schiele. Det finns dessutom ett marionettmuseum och ett tortyrmuseum att besöka. Här bryggs också ett lokalt öl som heter Eggenberg, sök upp bryggeriet för guidade turer. 10 km från staden ligger Zlatá Koruna där du kan besöka ett av de äldsta klostren i Böhmen. Tjeckiens största nationalpark Šumava finns också inom räckhåll från staden.

Staden är också känd för sina festivaler. I Juni firas den fembladiga rosen som är litet av en medeltidsfestival med tidsenlig mat, musik och underhållning. I Juli pågår den internationella musikfestivalen där du kan uppleva allt från opera till kammarmusik. I September inleds Barockfestivalen. På grund av att staden är så pass litet och besökstrycket är så intensivt, speciellt under sommarmånaderna, så rekommenderar vi er att boka boende i god tid. Boka din resa med tågbokningen för bästa möjliga upplevelse av Český Krumlov.