Debrecen

4.300 kr

Till Debrecen tar det ungefär 30 timmar att resa, enklast är att ta sig till Hamburg med dagtåg, därifrån kan man åka nattåg till Wien, sen åker man till Debrecen via Budapest på morgonen.

Priset är ett ca pris räknat för en vuxen med Interrail global pass 5 resdagar inom 15 dagar i 2kl samt platsbiljetter tur och retur. Det kan variera en hel del beroende på när och hur man reser.

Ungerns näst största stad är Debrecen, med sina drygt 200 tusen invånare. Staden utgör östra Ungerns centrum för kultur, religion och utbildning.

Transport

Kollektivtrafiken i staden sköts av DKV Rt. och Hajdú Volán. DKV Rt har hand om spårvagns- och trådbusslinjerna, medan Hajdú Volán har hans om busstrafiken.

Det finns flera tågstationer i staden, och härifrån kan du enkelt ta dig vidare till huvudstaden, eller någon annan stad som lockar i Ungern. Med bara ett byte kan du också ta dig ut från Ungern till länderna runt om.

Evenemang & Sevärdigheter

Ett av Ungerns äldsta och största universitet, Debrecens Universitet, är grundat år 1538.
Huvudbyggnaden är känd för sin arkitektur och här hålls än idag föreläsningar och utbildningar. Det är nu ett stort och framstående forskningscentrum i Europa, med drygt 30 tusen studenter.
Staden har en rik historia, vackra kyrkor, synagogor och sekelskifteshus finns att se medan man vadrar genom staden.
Mitt på stadens centrala torg står Great Church, här kan du klättra upp för kyrktornets smala trappor och se hela staden från ovan. Kyrkan byggdes 1822 och rymmer 3000 människor vid en gudstjänst.
Besök museum och skåda gamla böcker, lokala hantverk från 1800-talet, och religiös konst.

Mat & Dryck

Staden erbjuder flera inhomhusmarknader, där du kan handla färks frukt och grönt direkt över disk.
En festival som kallas Turkey Days, hyllar kalkonen som mat och här står flera stånd med olika maträtter att pröva.
Gulash är en av Ungerns ikoniska maträtter som går att hitta på restauranger runt om i staden. Kycklingfyllda pannkakor, grillad Karp eller Fläskfilé inlindad i bacon och svampsås är några av stadens paradrätter. Mustigt, maffigt och okomplicerat är receptet för Debrecensk mat.