Debrecen

Ungerns näst största stad är Debrecen, med sina drygt 200 tusen invånare. Staden utgör östra Ungerns centrum för kultur, religion och utbildning. Kollektivtrafiken i staden sköts av DKV Rt. och Hajdú Volán. DKV Rt har hand om spårvagns- och trådbusslinjerna, medan Hajdú Volán har hand om busstrafiken. Det finns flera tågstationer i staden, och härifrån kan du enkelt ta dig vidare till huvudstaden, eller någon annan stad som lockar i Ungern. Med bara ett byte kan du också ta dig ut från Ungern till länderna runt om.

Ett av Ungerns äldsta och största universitet, Debrecens Universitet, är grundat år 1538. Huvudbyggnaden är känd för sin arkitektur och här hålls än idag föreläsningar och utbildningar. Det är nu ett stort och framstående forskningscentrum i Europa, med drygt 30 tusen studenter. Staden har en rik historia, vackra kyrkor, synagogor och sekelskifteshus finns att se medans man vandrar genom staden. Mitt på stadens centrala torg står Great Church, här kan du klättra upp för kyrktornets smala trappor och se hela staden från ovan. Kyrkan byggdes 1822 och rymmer 3000 människor vid en gudstjänst. Besök museum och skåda gamla böcker, lokala hantverk från 1800-talet, och religiös konst.

Staden erbjuder flera inomhusmarknader, där du kan handla färsk frukt och grönt direkt över disk. Här hålls det även i en festival som kallas Turkey Days, som hyllar kalkonen som mat och här står flera stånd med olika maträtter att pröva. Gulasch är en av Ungerns ikoniska maträtter som går att hitta på restauranger runt om i staden. Kycklingfyllda pannkakor, grillad Karp eller Fläskfilé inlindad i bacon och svampsås är några av stadens paradrätter. Mustigt, maffigt och okomplicerat är receptet för Debrecensk mat.