Edinburgh

Edinburgh är huvudstaden i Skottland och har varit det sedan år 1437 då den dåvarande huvudstaden Scone ersattes. Innerstaden har ungefär 500 000 invånare och grundades i slutet av 1500-talet. Staden är känd efter flera viktiga samhällspunkter så som utbildning, teknik, vetenskap och medicin. Edinburgh är hemmet för det Skotska parlamentet och säte för monarkin i landet.

Edinburgh har både den största flygplatsen och den näst störa tågstationen i Skottland. Flygplatsen handhar runt 9 miljoner passagerare varje år och 2011 byggdes den ut för att expandera till fler terminaler och flygfält för att sedan köpas upp 2012 av Global Infrastructure Partners (GIP). Huvudtågstationen heter Edinburgh Waverley Station. Stationen är efter Glasgow Central den näst störta i Skottland sett till hur många som reser per år. De flesta tåg som åker ifrån London King’s Cross anländer hit och sträckan körs bland annat av Abellio ScotRail. Den största delen av lokaltrafiken körs av bussar med operatörerna Lothian Buses och First Bus. Bussnätverket kopplar ihop innerstaden, förorter och närliggande städer och byar.

Varje år från slutet av juli månad till början av september månad anordnas Edinburgh Festival,vilket är en serie av separata evenemang där bland annat Edinburgh International Festival är med. Festivalen startades år 1947 och numera uppträder artister, utställningar visas och festivalen räknas som en av världens största konstfestivaler med 1867 olika shower och demonstrationer på totalt 261 arenor. Edinburgh är en kultur rik stad med flera bibliotek, museum, teatrar och konstgallerier.

Staden har ett stort urval av restauranger och barer med allt ifrån billiga alternativ till de lite mer exklusiva. Nu mera anordnas också Edinburgh Food Festival som är en del av ”The Year of Food and Drink”. Arrangemanget lockar många personer och här kan man få uppleva lokalt producerad kvalitets mat. Två stycken restauranger värda att besöka är Slow Food Edinburgh – som namnet tyder på så specialiserar de sig på mat som långsamt har tillagats. Det andra alternativet att rekommendera är baren Unquabae Whisky Bar – speciellt om man gillar whisky.