Filipstad

Världens största Knäckebrödsfabrik, Wasabröd finns i Filipstad. Fabriken har haft stor betydelse för staden då den är Filipstads största arbetsgivare. OLW, snacksjätten, finns också här sedan år 1968. Oxhälja är en marknad med anor från 1600-talet, som fortfarande går av stapeln den första helgen i september varje år. Marknaden är en av Sveriges största och man beräknar att under dem tre marknadsdagarna besöks den av cirka 150 000 personer. Här kan du handla rökt korv, karameller och leksaker av tradition.

Långbans Gruvby är en välbevarad industrimiljö med bland annat gruvfält och mineralutställning. Museet Kvarnen/Ferlinmuseet finns både utställning och återspegling av cirkus Tigerbrand och Roslagen.

Här finns vandringsleder, kanotuthyrning, fina badvatten och en hel mängd saker att göra eller vara med på. Det finns något för alla, varför inte rida en tur på turridningshäst? Eller vandra med hela familjen längs Trollstigen i Lesjöfors. Vid silvergruvan finns möjlighet för guldvaskning för barn och Saxå Golfbana är inte bara för en fin golfdag, här finns även en sommarrestaurang öppen. Som turist kan du få ett speciellt turistfiskekort att använda dig av i 46 av Filipstads sjöar. Möjligt för ädelfisk är också sjöarna Potten och Gammelsjöhyttan. Vid Skribotjärn är det handikappsvänligt. Fiskekort krävs.

Bild: av Leszek Szleg under Creative Commons Attribution 3.0 Unported