Gdánsk

Gdánsk, bildar tillsammans med Sopot och Gdynia Trójmiasto, Trippelstaden. Området rymmer idag drygt 400 tusen invånare. Staden har historik som en hantverar- och fiskeby, men är idag populär turistort med både stad och stränder som lockar många besökare varje år.

Internationella järnvägsförbindelser finns till och från staden. Här finns även ett pendeltågssystem som förbinder staden med Sopot, Gydnia och Wejherowo. Lokaltrafiken i staden sker genom ett omfattande spårvägssystem med bussar. Färja är ett annat färdmedel du kan ta då Gdánsk och Gdynias hamn är Polens största. Dagliga turer går mellan Gdynia och Karlskrona och flera turer i veckan går det även färjor till Nynäshamn.

I Augusti hålls festivalen Jarmark Sw Dominika, Dominikusmarknaden. Loppmarknad, bungyjump, pariserhjul och gatumusik, allt i en härligt stämning. Besök museum, upptäck staden genom en promenad och gå för att se Westerplatte, där andra världskriget startade när Tyskland anföll halvön, 1939. Idag står ett minnesmonument på platsen och är en populär utflyktspark. Restauranger visar anor från tiden då staden var en fiskeby, med Sill, torsk och lax på menyn. Zurek är en polsk soppa, som i Gdánsk gärna innehåller fisk, och serveras i en brödskål. Se till att pröva deras Pierogi, små lövtunna degknyten med fyllning av till exempel svamp, fläsk och lök. Flera mikrobryggerier finns i staden, och se till att besöka minst en av dem.