Genève

Staden Genève är den näst största staden i Schweiz med nästan 200 000 invånare. Staden är byggd runt den sydvästra delen av Genèvesjön och är bland annat känd som författaren Jean-Jacques Rousseaus födelsestad och det var även här som Röda korset grundades av Henri Dunant. Stadens historia sträcker sig ända till romartiden då det var en keltisk stad som omkring 100 år före Kristus hamnade under romerskt styre. Flera gånger efter att staden föll under romerskt styre har den hört till olika länder och stater.

Nordväst om staden kan man se den franska sidan av Jurabergen, med sina 350 kilometer innehar Jurabergen Schweiz köldrekord på nästan -42 grader Celsius. Bergens vintrar är långa och stränga med en hel del snö. Sydost om staden ligger berget Mont Salève, ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen även om berget ligger i Frankrike. Bergsklättring och drakflygning är väldigt populärt vid berget och många som åker till berget besöker även restaurangen som ligger på toppen, denna kan nås med antingen linbana, bil eller vandringsstigar.

Under vårvintern är det inte allt för ovanligt att man ser folk bära på skidor även fast marken är helt bar och de första blommorna börjar dyka upp i stadens parker då berget bjuder på en väldigt lång skidsäsong. Floden Rhône rinner rakt genom staden och en vid klart väder kan man i söder se Europas näst högsta berg Mont Blanc vars topp är snötäckt året runt. Jet d’Eau är en av världens största fontäner och ligger där Genèvesjön mynnar ut i floden Rhône. Fontänen kan ses ifrån hela staden och även från luften på en höjd av över 10 kilometer. Fontänen kan nås via en brygga på sjöns västra strand, men minsta förändring i vindriktning kan göra att man blir genomblöt.

Palais des Nations, en av FN:s viktigaste byggnader erbjuder rundturer som varar i ungefär 1 timme och finns tillgänglig på 15 språk. På rundturen får man en inblick i FN:s arbete i Europa och man kan bland annat besöka Salen för mänskliga rättigheter och Civilisationernas Allians. Bastionparken var Genèves och idag kan man få en trevlig tur i stadens hjärta och titta på dess vackra monument och statyer. I parken kan man se över 50 olika trädarter och även Reformationsmuren. I parken finns också en paviljong med en restaurang och ett schackbräde i naturlig storlek vilket gör detta till en trevlig plats för en paus.