Gränna

Gränna är en tätort som ligger i norra delen av Jönköpings kommun vid Vätterns sydöstra strand och är en urtypisk svensk idyll med vackra gamla trähus och kullerstensgator. Från hamnen tar du dig lätt med båt över till Visingsö-Vätterns pärla.

För naturälskare och botaniker är Grevskapet ett paradis med naturreservat, härliga vyer och en av Sveriges största ekskogar. Naturen är rik på unika växt och djurarter varav flera är sällsynta eller rentav hotade. Här har man vandringsleder och charmiga landsvägar att cykla utmed, både i Gränna och Visingsö och lämpar sig väl för alla friluftsmänniskor. På Visingsö kan man även göra rundturer med remmalag, öns populära hästdroskor som besökare i över hundra år åkt runt den vackra ön med.

Gränna har även en spännande historia här kan man besöka Gränna museum med den berömda Andree- och polarutställningen. Man kan även hitta ett antal slottsruiner och borgar i Grevskapet som vittnar om den forna stormaktstiden. I Näs ligger ruinen av Sveriges första kungliga borg från 1100-talet. Ytterligare ett välbesökt minne från samma tid är Brahehus strax norr om Gränna. Röttle by är greve Per Brahes industriby från 1600-talet och här kan man under sommaren besöka Rasmus kvarn för att se hur man mal mjöl på tidsenligt vis.

De flesta som tänker på Gränna associerar det med polkagrisar och det är inte så konstigt tillverkningen startade redan på 1850-talet. av den fattiga änkan Amalia Eriksson. Ända sedan dess har det tillverkats polkagrisar i Gränna och varje år dyker det upp nya spännande smaker och former på denna omåttligt populära souvenir. Idag finns det en mängd olika kokerier där man får se hur tillverkningen går till. På vissa kokerier kan man även få prova själv att baka sina egna polkagrisar. Men Gränna är mer än bara polkagrisar man hittar flera olika delikatesser såsom egen tillverkad must, te, choklad och mycket mera. Under senare år har det uppskattade knäckebrödet tagit marknaden med storm i den lilla butiken på Brahegatan mitt i centrala Gränna kan man få se hur tillverkningen går till och man kan även prova på att baka sitt eget knäckebröd.

Bild: av Fredrik Alpstedt under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic