Hamburg

1.900 kr

Till Hamburg reser man väldigt enkelt från Stockholm, lättast tar man en morgonavgång med X 2000 till Köpenhamn, sen vidare med ett direkttåg därifrån till Hamburg. Resan tar ca 12 timmar.

Ett annat alternativ som går vissa dagar är att resa med nattåg ner mot Malmö men då blir priset ganska mycket högre ca 500:- extra per väg om man reser i liggvagn.

Priset är ett exempel på vad tur och retur kan kosta för en vuxen resenär. Det gäller rabatterade biljetter med väldigt begränsade återbetalningsmöjligheter. Observera att tågbiljetter har rörliga priser och det kan variera väldigt mycket, generellt är det billigast att boka så tidigt som möjligt.

Hamburg eller Hamborg på lågtyska är Tysklands näst största stad. Staden har en folkmängd på cirka 1,8 miljoner personer och utgör kulturellt och ekonomiskt ett centrum för hela norra Tyskland.

Staden är belägen i norra Tyskland cirka 100 kilometer ifrån Nordsjön vid floden Elbes. Floden delar staden i två och stadshalvorna binds samman med broar och tunnlar.

Som resten av Tyskland använder Hamburg euro (€) som valuta och staden ligger i samma tidszon som Sverige.

Transport

I Hamburg finns en av Europas största centralstationer för tågtrafik belägna. Stationen heter Hamburg Hauptbahnhof och har dagligen runt 450 000 människor som passerar. Hamburg har flera större anslutande tågcentraler: Hamburg-Altona, Hamburg-Bergedorf, Hamburg Dammtor och Hamburg-Harburg. Avgångar och ankomster med tunnelbana och pendeltåg går samtliga i från huvudstationen.

I stadsdelen Fuhlsbüttel finns Hamburgs flygplats, Flughefen Hamburg-Fuhlsbüttel. Flygplatsen handhar ungefär 60 flygbolag som reser till 125 olika destinationer.

Dagligen går det även färjor ifrån och till stadens hamn tänkt för bland annat för affärsresenärer och sightseeing turer för turister.

Evenemang & sevärdheter

Varje år lockar Hamburg cirka 4 miljoner besökare till staden tack vare sin antika arkitektur och många unika sevärdheter.

Några ställen värda att besöka är Planten un Blomen Park – direkt översatt plantornas och blommornas park är en grön park mitt i innerstaden som sträcker sig hela vägen ner till hamnen.

St. Michaelis Kieche är en kyrka byggd år 1762, kyrkan är en av de finaste i hela landet och den har ett symboliskt värde för staden.

Likt Madame Tussauds i London har även Hamburg ett museum med skalenliga vaxdockor av kända personer från Napoleon till Elivis Presley.

Mat & dryck

Hamburg är mest känd för maten gjord på skaldjur och fisk eftersom staden ligger så nära råvarorna – fisken och skaldjuren fiskas nämligen upp ifrån floden Elbe. Restaurangerna gör allt ifrån soppor till lyxiga gourmet rätter på dessa råvaror.

Staden bjuder även på klassisk tysk husmanskost så som Birnen, Bohnen und Speck vilket översätts till päron, bönor och bacon, detta är något du inte får missa!