Haparanda

Haparanda eller Haparanda-Tornio som staden också heter är Sveriges östligaste punkt och gränsar direkt till Torneå, dessa beteckningar innehåller båda städernas namn på respektive kommuns huvudspråk. Haparanda är en stad som erbjuder både fantastiska naturupplevelser, kultur och nöje. Om den svenska sidan av gränsen inte känns tillräckligt tillfredsställande är det bara att ta turen över bron till systerstaden Torneå på den finska sidan. Staden är också den enda i Sverige som är sammanvuxen med en stad i ett annat land.

I Haparanda har du tillgång till otrolig natur o fiske och de är även känd för deras olika bastuklubbar och dem har även ett bastumuseum. Här rinner även Europas längst fritt strömmande älv Torneälven, den är berömd främst för sitt fantastiska laxfiske i Matkakoski. En annan populär aktivitet är forsränning i älven. Att spela golf här är också något av en naturupplevelse och få golfbanor har en så unik upplevelse. Green zone golfbanan ligger nämligen mitt på gränsen mellan Sverige och Finland. Elva av hålen ligger på den svenska sidan medan övriga sju hål ligger på den finska sidan. Det speciella med banan är att du här kan slå världens längsta ”Hole in one”. Detta eftersom riksgränsen går mitt på greenen och tidsskillnaden mellan Sverige och Finland är en timme. Haparanda har även mycket att erbjuda när det gäller mat och dryck, till exempel har staden tillsammans med Torneå hela fyra restauranger som omnämns i White guide som listar Sveriges bästa restauranger och caféer. Många av restaurangerna erbjuder klassiska tornedalska smaker men givetvis serveras också vanlig husmanskost och rätter med internationell prägel.

Här hittar man även fjällmiljö som utgör ett stort område och är därför mycket varierande, här finns det högfjällsområden med höga toppar, glaciärer och djupa nedskurna dalgångar. Under våren är det mycket snö och sol som gör det perfekt för skidåkning, skoterturer och pimpelfiske på fjällsjöarna. Sommaren i fjällen förknippas med midnattssol och blommande fjäll, även hjortronplockning och fiske. Under hösten är det bärplockning som lockar tillsammans med älgjakt. Under vintern är det kallt och mörkt på fjällen med ibland piskande vindar, men även vackert midvinterljus under den korta dagen och norrsken som vid klart väder dansar över himlen.

2006 fick Haparanda det nordligaste Ikeavaruhuset i världen och det går under namnet IKEA Haparanda-Tornio eftersom Haparanda är en gränsstad och ofta förknippas med systerstaden Torneå. De flesta butikerna accepterar Euro som kontant betalning då Finland har Euro som valuta och samarbetet med Torneå är så starkt.