Hedemora

Hedemora grundades år 1446 och är dalarnas äldsta stad och en välkänd ort för motorsport. Hedemora fick stadsrätt år 1459, vilket gör staden till Dalarnas enda medeltida stad med officiella rättigheter. I omgivningarna finns stora sjörika områden med orörd och spännande vildmark. Några mil från stadskärnan ligger Stjärnsund, en välbevarad bruksmiljö. Det vita bruket grundades av 1700-talsgeniet Christopher Polhem, känd för sina revolutionerande mekaniska uppfinningar och här finns även Polhemsmuseét.

Fiskevatten i Hedemora domineras av Dalälven. Älven och de sjöar som den rinner igenom, bildar några av Sveriges absolut bästa gäddvatten. Hedemora ingår i det utsedda biosfärområdet UNESCO, i nedre Dalälven finns den största artrikedomen i Skandinavien av ryggradsdjur (däggdjur, fåglar och fiskar) och den största av ryggradslösa djur på den här breddgraden. Här finns också flera skyddsvärda våtmarker med sällsynta fågelarter.

I Hedemora hittar du även husbyringen där Sveriges första ekomuseum finns och är ett av dalarnas främsta besöksmål. Här bjuds en 6 mil lång helhetsupplevelse i en fascinerade kultur och naturupplevelse med medeltida anor. Utmed ringen finns ett 25-tal väl skyltade intressanta besöksmål och förnämliga muséer som berättar om den stora verksamheten som en gång i tiden var igång i gruvor, hyttor och flera järnbruk som en gång var Husby socken.

I Stjärnsund ligger Polhemsmuséet där man får veta om Christopher Polhems liv och verksamhet under 1700- talet. Här grundades Sveriges första industri, i muséet visas bland annat Polhemsur och Polhems sinnrika mekaniska alfabet. På klosters bruksmuseum visas klosters spännande utveckling från Cisterciensternas kloster var påvedömets nordligaste utpost på 1400-talet, via Sveriges största krutbruk under 1700-talet fram till den banbrytande järnbruksepoken under 1800-talet. En av ingenjörerna på Klosters bruk var Gustaf de Laval, som senare grundade det världsomspännande företaget Alfa Laval.

Bild: av Calle Eklund/Vivo under  Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell