Hjo

Namnet Hjo har haft olika stavningar genom åren såsom Hyo, Hio och Hioo. Trots det, har nuvarande stadsplanemönster troligtvis till sett likadant ut nu som på tidigt 1300-tal. Man kan med fördel uppleva trästaden genom att starta mitt i den medeltida stadskärnan och gå omkring de kringliggande gränderna och kvarteren kring torget och njuta av trähusmiljöerna från 17-18 och 1900 talen. Här hittar man även en av Sveriges äldst bevarade ångbåt, fartyget som numera är k-märk och som år 2013 blev utsett till årets arbetslivsmuseum. Byggdes år 1892 och fraktade på den tiden gods och passagerare mellan Hjo och Hästholmen. Idag är ångaren ett passagerarfartyg och gör sommartider främst turer till Visingsö men även till Vadstena och Hästholmen. Man kan även chartra fartyget för en exklusiv tur.

Här finns det ett naturreservat mitt i staden, en oas som bjuder på härliga naturupplevelser hela året om. Naturstigen ända från hamnen upp till vattenfallet vid Grebbans kvarn, en sträcka på 2,5 km. Där får man se resterna av de gamla stamparna och dammarna som gjorts genom åren. Idag är Hjoån framför allt viktigt för reproduktionen av harr och öring. Kommer du hit på hösten ska du passa på att följa med på en öringssafari som ordnas varje år i oktober-november när öringen leker!

I Hjo grundades även det kända inredningsföretaget Svenskt tenn redan år 1924 och den första butiken öppnades samma år i Stockholm och företaget lever kvar än idag. Det finns även en utställningen om grundaren Estrid Ericsson som visas i kulturkvarteret pedagogien.