Hudiksvall

 

 

Hudiksvall är den största tätorten i Hälsingland och går ofta under benämningen glada Hudik. Här har man nära till naturen och nöjen såväl för stora som små. Hit tar man sig lätt med tåget och man har flertalet direktavgångar från Stockholm, Sundsvall, Gävle, Uppsala och Gävle. Tågen kör på Ostkustbanan som är 400km lång och knyter ihop dessa städer bland annat.

En populär turistaktivitet är att cykla dressin på Dellenbanan. På Dellenbanan kan du trampa fram längs glittrande sjöar, över hissnande broar och genom mörka tunnlar. Det här en aktivitet som alla kan delta i. Dellenbanan erbjuder 54 kilometer järnväg mellan Hudiksvall och Hybo.

Här kan du även besöka den välkända glada Hudik teatern som är en kommunal verksamhet enligt LSS som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare. Teatern startade redan 1996 och har sedan dess satt upp flera föreställningar. Glada Hudik-teatern har blivit uppmärksammad i både tv och film, 2010 sände SVT en dokumentärserie under namnet Elvis i glada Hudik. Glada Hudik teatern medverkade även i allsång på skansen. Teatern medverkade som pausunderhållning i Melodifestivalen 2010 där de framförde låten Sverige som senare släpptes som singel. En av de mer framstående medlemmarna i teatern är den numer välkända Ica reklam profilen Jerry. Sedan tidigare hade Mats Melin från teatern medverkat i reklamserien. Succéföreställningen Elvis har spelats i bland annat New York och har setts av över 170 000 personer. Filmen ”Hur många lingon finns det i världen” bygger fritt på Glada Hudik-teaterns historia.

Bild: av Arild Vågen under  Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International