Kiruna

Gruvsamhället Kiruna, här har Järnmalm brutits sedan mitten av 1600-talet, och bryts fortfarande.

Men Kiruna är inte bara en gruva, här finns så mycket mer. Under sommaren kan man under en 5 veckors period uppleva midnattssolen, vilket innebär att solen inte går nedanför horisonten. Under vintern däremot råder 3 veckors polarnatt, där solen inte går över horisonten istället. Polarnätterna gör det möjligt att se nattens vackra norrsken. Här finns även Sveriges vackraste och mest omtyckta byggnad – Kirunas Kyrka. Träkyrkan byggdes i början av 1900-talet men målades inte förrän 1912 då det till slut beslutades att kyrkan skulle bli Faluröd. Kyrkan ligger i en naturpark omringad av både fjällbjörk och rönn, vilket gör platsen minst lika vacker som kyrkan. Denna byggnad är väl värd en visit för den som planerar att åka till Kiruna.

Turismen är stor i Kiruna, både i centralorten och i fjällen. Abisko Nationalpark är ett populärt turistmål med runt 50 000 besökare varje år. Från Kiruna centrum till Abisko går både tåg och buss vilket gör det lätt att komma dit på bara dryga timmen. Ishotellet i Jukkasjärvi är också lättillgängligt från Kiruna, med länstrafikens egna bussar tar det knappt en halvtimme. Ishotellet är en av Nordeuropas största turistattraktioner.

Mellan Abisko och Hemavan, kan den som vill, vandra på leder som sträcker sig 400 km långa och beundra den vackra utsikten av höga fjäll, klara sjöar och djupa dalar. Se renar, örnar och kanske kan du få en glimt av en fjällräv när du vandrar längs Kungsleden. Stadsomvandlingen är en nyhet som fått internationell spridning. Gruvorna har gjort att marken spricker underifrån och samhället måste nu flyttas och byggas upp igen på ny mark. Arbetet tros vara klar 2033. I stadshuset och Folkets hus finns utställningar som visar hur arbetet ska gå till. Guidade turer finns vid järnmalmsgruvan och erbjuds även av Camp Ripan och Hjalmar Lundbohmsgården.