Köln

Köln är en stad vid floden Rhen och ligger i västra Tyskland. Köln är den äldsta storstaden i Tyskland. Köln har cirka 1 miljon invånare. När du är här får du inte missa katedralen Kölnerdomen, Eau de Cologne med sin internationella konst- och galleriscen. Staden är en mediastad med många TV-bolag och bokförlag med mycket handel. Köln har gått från industristad till att bli Tysklands största mediestad. TV/produktionsbolag som RTL, N24, VOX, WDR och Terra Nova finns här i Köln. Medieindustrin i Köln har över 50.000 anställda.

Här kan du även hitta världens fjärde största mässområde som heter Köln Messe och finns i stadsdelen Deutz och har årligen över 2 miljoner besökare. I Köln finns en journalisthögskola samt en konsthögskola för medier. Fords har sin Europeiska tillverkning i Tyskland och huvudkontor i Köln. Missa inte MediaPark, den 148 m höga skyskrapan Kölnturm och filmproduktionsområdet Coloneum samt Cologne BioCampus.

Köln är även väl känt för sin öl, det finns cirka 30 varianter av ölen Kölsch som bryggs i Köln-området. Kölsch är beteckningen på den lokala ölen som bryggs i och omkring Köln. Sedan 2004 har lokala musikbolag arrangerat en festival för elektronisk popkultur cologne on pop. Med inflytande på modern popkultur och elektronisk musik. Festivalen har ungefär 50 000 besök årligen.

Köln ligger ca 9 timmar från Köpenhamn och ca 2,5 timma från Amsterdam och nästan 2 timmar från Bryssel.  Köln ligger i den västra delen av Tyskland på båda sidorna av floden Rhen. Staden har även ett välutbyggt nät av pendeltåg (S-bahn) som bland annat går till flygplatsen. Pendeltågen möts vid centralstationen, Köln Hauptbahnhof. Den har dagligen 250 000 passagerare. Köln har ett väl utbyggt spårvagnsnät med spårvagnar som både går i gatuplan och under jord. I innerstaden går de flesta spårvagnslinjer under jord. I Köln kallar man spårvagnsnätet för Stadtbahn.

Köln är känt över världen som en shoppingstad. På Hohe Strasse och Schilderstrasse finns de stora varuhusen och filialer till kända varumärkesleverantörer. Ni finner på Breite Strasse liksom Ehrenstrasse de trendiga boutiquerna. Designerbutiker där man köper exklusiva produker är på gatorna Mittelstrasse & Pfeilstrasse. Massvis utav museer att besöka såsom, Domkyrkoskattkammaren, Det tyska dansarkivets museum i Köln, Chokladmuseet ,Ludwig-museet samt Sport & Olympia-museet i Köln. I staden händer det hela tiden saker, karneval i fem dagar årligen och kulturarrangemang, Kölner Lichter, Kölns fyrverker över katedralstaden osv.