Kraków

Kraków, Polens näst största stad med drygt 700 tusen invånare. Den gamla staden i Kraków är sedan 1978 ett världsarv. Här finns en vacker medeltida stadskärna som lyckats stå kvar krig och bränder till trots.

Kraków Glówny är Krakóws centralstation. Härifrån går det flera avgångar per dag till i stort sett hela Polen. Tåg går även över gränsen ut mot bland annat Tyskland, Österrike, Tjeckien och Slovakien. Kraków-Balice flygplats ligger i Balice. Det främsta flygbolaget är LOT Polish Airlines, men flertalet andra flygbolag har direkta förbindelser direkt från Kraków-Balice.

Besök Mariakatedralen och gå upp för dem över 200 trappstegen för att njuta av utsikten över hela staden. Härifrån blåser dem i trumpeter varje dag. Upplev det kungliga slottet på Wawelkullens topp, eller besök något av stadens många museum, där du kan skåda verk från Leonardo da Vinci, bland andra. Torget är den största medeltida platsen i Europa. Gamla saluhallar och byggnader från sent 1100-tal till tidigt 1200-tal finns att beskåda. Promenera till Kazimierz, som en gång var en separat stad, men som nu är en av de mest attraktiva stadsdelarna. Här finns den berömda synagogan Remuh, samt den ”gamla synagogan” som är den äldsta judiska byggnaden i hela polen, och som idag inrymmer ett museum.

Kraków caféer är sevärda i sig, men det är inte bara miljön som gör dem värda ett besök. Varm choklad, rejäl äppelpaj och billig öl utgör en stor del av menylistan. Om du istället besöker en restaurang kan du smaka några av Polens specialiteer. Bigos, surkålsgryta och Pierogi, som är en slags polsk variant på ravioli, är några av måltiderna som finns att välja mellan.