Lübeck

.

Lübeck, staden nära Sverige och vid havet och är en lagom stor stad på ca 200.000 invånare. Lübeck, eller Hansestadt Lübeck, ligger i norra Tyskland i förbundslandet Schleswig Holstein. Lübeck:s centrum som är beläget innanför vallgraven är mycket orört och där finns många gamla medeltida byggnader. Ett besök i Lübeck kan bli drömresan för dig och din partner, hela familjen eller kompisgänget.

Tack vare att Lübeck är en populär turiststad finns här många hotell och restauranger. Det är inte överdrivet dyrt att varken bo på hotell eller äta ute på restaurang i staden. Hotellpriserna ligger runt 700 till 1000 kr per natt, priserna varierar över årets säsonger och en måltid med dryck på restaurang kostar ca 200 kr. Lübeck ligger endast 46 minuter från stora Hansataden Hamburg på ett avstånd av ca 7 mil. Hamburg har cirka 4 miljoner invånare. Det är knappt 4 timmars tågresa från Köpenhamn till Lübeck och bara cirka 2,5 timmas tågresa från Berlin.

Lübeck är en populär turiststad både för danskar och svenskar, men även många tyskar besöker denna norra hamnstad. Detta gör att det finns ett stort utbud av hotell i Lübeck, varav många är centralt belägna eller nära den gamla medeltida stadskärnan. Under den gråkalla och regnig hösten har Lübeck mycket att erbjuda för den kulturellt och historiskt intresserade. För att få en lugn semester är det då läge att besöka gamla katedraler och andra gamla sevärdheter. November till december har Lübeck mycket populära julmarknader.

St. Annen-museet, Behnhaus och Holstenor-museet. Lübecks dockteatermuseum. Intill vallgraven finns det gamla fyrskeppet Fehmarnbelt och även Lisa von Lübeck. Lisa von Lübeck är en rekonstruktion av ett hansaskepp från 1400-talet. St. Petrikirche är en 108 meter hög kyrka centralt i Lübeck med ett torn. Den andra kända kyrkan Marienkirche har två torn. Missa inte att mot en mindre avgift att åka upp de 50 metrarna till utsiktsplattformen i kyrktornet som ger en utsikt över centrala Lübeck att skriva hem om med det vackra omkringliggande slättlandskapet.

Burgkloster, norra Tysklands mest betydelsefulla medeltida klosteranläggning och är numera ett kulturcentrum intill Burgtor/borgportalen som fort populär efter att den byggdes år 1229. Klostret har använts både som fattighus och rannsakningsfängelse. Under andra världskriget var Burgkloster en häktningsplats för judar och motståndsmän. Det finns flera intressanta väggmålningar i det restaurerade Dominikanerkloster. Besök gärna de gamla domstolssalarna och rannsakningsfängelserna från 1800-talet.

Lübeck är en stad med många små trevliga specialbutiker, även de större kedjorna finns i staden. En specialitet i stadens små konditorier är deras Marsipan som håller högsta klass, värd att köpa! Även utmed Holstenstrasse finns en hel del butiker.I centrala Lübeck på gatan Beckergrube finner ni den stora varuhuskedjan Karstadt. I södra delarna av innerstaden bland den gamla bebyggelsen utmed de många smågatorna finns även många små trevliga butiker.
köpcentret Citti Park med 50 butiker finns i stadsdelen Buntekuh/Moisling i utkanten av Lübeck.

I centrala Lübeck hittas mindre krogar och pubar. Nattlivet är dock mer utspritt över staden. Många pubar och krogar ligger längs An der Untertrave som följer vallgraven i den västra delen av city.