Lyon

Lyon är den näst största staden i Frankrike efter Paris, i staden bor det ca 500 000 människor och räknar man med förorterna i hela storstadsområdet är det närmare 1,8 miljoner. Ofta räknas staden Lyon som Frankrikes huvudstad gällande mat och det är även här som Interpol har sitt huvudkontor.

Staden Lyon är belägen där de två floderna Saône och Rhône går samman. Marken runt de båda floderna har varit bebyggd sedan romartiden då det fanns en romersk koloni här. Under den tid staden var en romersk koloni var det en viktig hamnstad och även en knutpunkt i den del av riket som var beläget i Gallien. Under andra världskriget var staden centrum för den franska motståndsrörelsen när Tyskland invaderade landet.

Utöver stadens historia och kultur finns i närheten skidåkning i Alperna, Medelhavet med sol och bad samt Frankrikes huvudstad Paris. Den äldsta delen av staden är med på Unescos världsarvslista då Europas största områden av bevarad renässansarkitektur finns här. I stadsdelen kan man förvänta sig folkvimmel runt stadsdelens restauranger, caféer, butiker och barer. I stadsdelen finns även den berömda byggnaden Basilique de Fourvière, en praktfull kyrka med helt vit fasad som tornar upp sig över staden med sina torn. Kyrkan är tillägnad Jungfru Maria som räddade staden från pesten som härjade i Europa på 1600-talet. Den 8 december tänder folk runt om i staden tusentals ljus för att tacka Jungfru Maria, detta kallas för ljus festivalen.

I Lyon finns totalt 18 museum som alla ingår om man skaffar ett Lyon City Card. Med ett Lyon City Card får man inträde till stadens museer, obegränsat resande med stadens kollektivtrafik, gratis guidade tourer och flodkryssningar, rabatt om man shoppar och en gratis broschyr och karta över staden Lyon.

Lyon är självutnämnt Frankrikes gastronomiska huvudstad, vart än i staden man går kan man se varför dom anser att titeln är berättigad. I staden finns 14 restauranger som är med i Guide Michelin, utöver dessa extraordinära restauranger finns i hela staden mindre lokala kök med klassiska franska smaker. I Lyon kan du avnjuta fransk mat när den är som bäst, och den bästa hittas hos de restauranger som har en fransk meny med personal som pratar ytterst lite engelska. Men oavsett om man väljer att besöka en av de lyxigare restaurangerna eller ett mer lokalt kök så är en sak densamma, maten är otrolig och Lyon förtjänar titeln som Frankrikes gastronomiska huvudstad.