Milano

Milano är Italiens näst största stad med cirka 1,4 miljoner invånare. Staden är belägen vid floden Olona i regionen Lombardiet i norra Italien och är huvudort i provinsen Milano, även huvudstad i regionen.

Il Duomo ligger på på torget Piazza Duomo inne i centrala Milano är en mycket stor och vacker katedral i gotisk stil. Katedralen tog cirka 500 år att bygga och är en av världens största katedral. Det kostar inget att gå in i katedralen men det finns en möjlighet att mot en avgift komma upp på taket, men det är väl värt det då man får utsikt över hela Milano och även när det är fint väder kan man få en skymt av alperna i norr. Milano har även ett av Europas mest exklusiva shoppingområden, nämligen den gyllene triangeln. Den gyllene triangeln bildas av gatorna Via della Spiga, Via Sant’Andrea och Via Montenapoleone som alla är fulla av butiker med välkända modemärken som Dolce Gabbana, Gucci, Prada, Louis Vuitton, Versace och Ralph Lauren. Det är inte bara modet som säljs som är exklusivt, även inredningen i butikerna är något utöver det vanliga.

Italiens största fotbollsarena San Siro, rymmer hela 80,074 personer. San Siro är den 6:e största fotbollsarenan och hemmaplan för lagen AC Milan och Inter. Att gå och kolla på fotboll på San Siro behöver nödvändigtvis inte kosta skjortan utan man kan hitta billiga biljetter från 15-20 euro och uppåt. Det finns även ett fotbollsmuseum som ligger alldeles intill San Siro där man kan lära sig mycket om Italiensk fotboll och om tidigare spelare i Milan och Inter. Det är lätt att ta sig till arenan genom att åka spårvagn linje 16 som går från centrum och stannar precis utanför arenan. Santa Maria delle Grazie är kyrkan där Leonardo da Vincis berömda tavla ”Nattvarden” finns. Kyrkan är bygd sent 1400-tal där Donato Bramante var en av kyrkans arkitekter. Vill man se målningen måste man ringa och boka en tid för ett besök. Det bästa är att göra det ett par dagar i förväg. De har öppet Tisdag – Söndag.

Maruzzella är ett av Milanos bästa och mest populära pizzahak med ofta lång kö ända ut på gatan. Givetvis erbjuder restaurangen även en a la carte meny men det är pizzorna som dom är kända för. Billigt är det dessutom då man kan få två pizzor och en flaska vin för cirka 200kr. Zucca (Caffè Miani) ligger vid ingången till Galleria Vittoria Emanuele II och endast ett liten bit från Teatro alla Scala. Caféet öppnade år 1876 och interiören är imponerande med mosaik av Angelo d’Andrea. Om du står vid baren och dricker undviker du den markanta prishöjningen som tillkommer då du sätter dig ned vid ett bord.