Mjölby

Mjölby är en tätort i Östergötland samt centralort i Mjölby kommun. Staden har omkring 12000 invånare och en area på 845 hektar. Mjölby ligger intill Svartån som rinner genom Aneby där den bildar vattenfallet Stalpet. Mjölby kallades tidigare för Mölloby, namnet kommer från ordet mylna eller mölna som betyder kvarn. Med sin bördiga jord och forsarna i Svartån var Mjölby en klar plats att ha kvarnar på. På 1920-talet ersattes de vattendriva kvarnarna och ersattes med en stor eldriven kvarn. 2010 lades denna ner och den kvarnepok som funnits i Mjölby var då över, dock finns fyra elkraftverk belägna inom kommunen så forsarnas kraft från Svartån används fortfarande.

Mjölby är en knutpunkt för järnvägen, stationen sammanbinder Södra stambanan med en järnväg mot Motala, Hallsberg och Örebro. Östgötatrafikens pendeltåg passerar även Mjölby på sin sträca Norrköping – Tranås. Toyota Material Handling (BT Group) finns på orten och är Mjölbys största arbetsgivare. TMH tillverkar eldrivava truckar och Väderstad AB tillverkar lantbruksmaskiner. För konst, kultur och fritidsälskare så finns det mycket av intresse. Både för de äldre och de yngre. Det finns fyra folkbibliotek i kommunen men på huvudbiblioteket finns Galleri Hörnet, där visas olika utställningar varje månad.

För de sportintresserade finns Mantorptravet där ATG-lopp körs nästan varje vecka, det finns även tillgång till fotboll – och hockeymatcher då det finns gått om både hockey och fotbolls lag i kommunen. Kungshögarna i Mjölby är något att se, detta är ett stort gravfält från järnåldern. Gravfältet består av 125 synliga gravar och ligger på en 1,5km lång platå på en grusås. Högbystenen är också något som måste ses. Detta är en runsten som står vid Högby kyrka, den anses vara den andra främsta och mest märkliga runsten, efter Rökstenen. Högbystenen är 3,45 meter och ca 60cm bred. Detta är en av de texter som översatts från framsidan av runstenen.

”Torgärd reste denna sten efter Assur, sin morbror. Han ändades österut i Grekland.”

Bild: av Harri Blomberg under  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported