Mölndal

Mölndal är en liten stad i närheten av Göteborg, som numera räknas som en del av tätorten Göteborg. Här finns en travbana, Åbytravet, Gunnebo Slott & Trädgårdar från 1700-talet. Det finns även en fin kyrka från 1887, Fässbergs Kyrka.

Åbytravet är Sveriges näst största travbana, här går lopp som Olympiatravet, Åby Stora pris och Svenskt Mästerskap. Kållereds kyrka är Mölndals äldsta kyrka, troligtvis byggdes den ursprungligen under 1200-talet med senare utbyggnader och modifikationer, här finns bland annat ett unikt votivskepp med besättning. Mölndal har fått sitt namn från de kvarnar som funnits på platsen sen 1300-talet. Det är vattenkvarnar som malde mjöl. Möln kommer då från ordet mølna vilket i då betyder kvarn i detta sammanhang.

Under 1700-talet var det papperstillverkning som var huvudsakliga inkomsten för staden och senare under 1900-talet blev det textilindustri. Den sista kvarnen lades ner på 1940-talet och det finns bara en kvarn bevarad vid Götaforsliden. I industribyggnaderna som står kvar finns idag bland annat Mölndals stadsmuseum och hembygdsmuseer. Här finns även ett flertal golfbanor, bland annat Hills Gold & Sports club som av många anses ha den bästa golfbanan i regionen. På Gunnebo Slott & Trädgårdar erbjuds guidade visningar, där man får lära sig om slottet och familjen Halls historia. Åbybadet som är ett av Göteborgsområdets största äventyrsbad ligger också i Mölndal. Det finns ett flertal lokala butiker och restauranger som inte ingår i de stora kedjorna, vilket kanske gör det staden ännu mer genuin. Intresset för hantverk är stort och det finns bl.a. ett skomakeri, guldsmideri och urmakeri.

Bild: av Mattias Blomgren under  Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell