Mora

164 kr

Det går enstaka direkta Intercity tåg mellan Stockholm och Mora, andra tider kan man åka via Borlänge. Det går lite snabbare med direkttåget men det skiljer inte så mycket. Restiden landar på runt 4 timmar.

Priset är ungefärligt och kan variera beroende på efterfrågan och biljettyper.

Kategorier: ,

Mora är en tätort i Mora kommun och har 10,896 invånare och ligger mellan sjöarna Siljan och Orsasjön. Tätorten Mora består av det gamla stationssamhället MoraStrand som växte upp kring kyrkan under 1800-talet, samt ett antal byar som genom historien växt ihop med Mora Strand, nämligen Noret, Lisselby, Morkarlby, Utmeland, Hemus, Selja, Långlet, Öna, Kråkberg, Östnor.

Att göra

Ett måste när man besöker staden är att besöka nationalkonstnären Anders Zorns hem och museum som ligger i centrala Mora. Han betraktas som en betydande konstnär i Sverige och blev även uppskattad internationellt, då framför allt i USA där han ofta målade bland annat presidenter.

Tomteland är en temapark med improviserad och manusbunden teater, där Jultomten påstås bo. Tomteland invigdes den 8 december 1984 och ligger på Gesundaberget strax söder om Mora i Dalarna. På området finns några av norra Europas största knuttimrade stugor. På Tomteland kan man möta många olika fantasifigurer, till exempel troll, prins och prinsessa, busmöss, skogsväsen som vättar, älvor, skogsrået.

Restauranger

Toppstugan på Gesundaberget erbjuder storslagen utsikt i alla riktningar, vilken belönats med tre stjärnor i Michelins ”Green Guide”. Många av våra besökare uppskattar utsikten lika mycket som den fantastiska alpina upplevelsen.

På restaurang Terrassen kan du i en lugn och behaglig miljö avnjuta en förstklassig smakupplevelse. Restaurangen specialiserar sig på vilt tillagat med säsongens lokalproducerade råvaror, kunskap och kärlek. I deras vinlista finner du många spännande viner och ett stort utbud av Champagne.

Evenemang

Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor och världens längsta längdåkningstävling. Sträckan är 90 kilometer lång och går från Berga By i Sälen till Mora. Loppet hade premiär 1922 och varje år deltar över 15,000 personer i Vasaloppet.