München

3.000 kr

Tilll München tar det ungefär 17 timmar med tåg från Stockholm, ungefär 12 timmar från Köpenhamn. Enklast reser man med dagtåg via Köpenhamn och Hamburg.

Priset är ett ca pris i 2kl för en vuxen tur och retur i 2kl. Beroende på hur priset ser ut på SJ sträckan ned till Köpenhamn och vart man åker ifrån kan det vara billigare med Interrailkort. Priset varierar och är billigast om man är ute i god tid.

München är regionhuvudstaden i delstaten Bayern i södra Tyskland i regeringsområdet och är Tysklands tredje största stad. München har ca 1,3 miljoner invånare, 2,5 miljoner invånare inklusive förorter. Staden är en centraleuropeisk metropol som varje år drar tusentals turister men är också en stor näringslivsstad.
München är för många känt för ”Oktoberfest”, den åtnjuts i två veckor och slutar första söndagen i oktober. Oktoberfest för den som gillar att njuta av öl och Tysk kultur, en upplevelse för livet.

Resa

Till München är det mysigt att resa med eftermiddagståget från Köpenhamn med byte till nattåget i Hamburg och vara framme dagen efter strax efter klockan sju på morgonen. Staden ligger centralt i Europa och det är knappt 8 timmar till Milano, 7 timmar till Venedig, drygt 4 timmar till Wien och 6 timmar till Prag.

Boende/hotell

Wombat’s City Hostels, Senefelderstrasse 1. Prisvärt och till relativt lågt pris.
Meininger City Hostels & Hotel, Landsbergerstrasse 20 ligger intill Centralstationen. Lågt pris.
Hotel Laimer Hof, Laimer Strasse 40, mellanpris och mediumkomfort.
Anna Hotel, Schützenstrasse 1, www.annahotel. designhotell med hög klass. Högre pris.
Hotel Mandarin Oriental Munich, Neuturmstrasse 1,Premiumhotell med högt pris. Hotellet man gärna bor på som kändis.

Sevärdheter

Missa inte att besöka det stora tekniska museet ”Deutsches Museum”.

För att få fantastisk utsikt så klättrar man upp i Peterskirche.
Efter kriget byggdes staden upp och växte till Tysklands tredje största med invånare från Berlin och flyktingar från östra delarna. I München utspelades de olympiska sommarspelen 1972. Missa inte slottet Kaltenberg nära Augsburg där man kan njuta av musikkoncerter och bland de poluläraste tornerspelen i Europa.

Marienplatz har sedan stadens skapelse varit den viktigaste samlingsplatsen. Där hölls spannmålsmarknad, där hölls rådstuga och där hängdes brottslingar.

Nu är platsen en knutpunkt för tunnelbana och pendeltåg. Nära rådhuset står Mariakolonnen, uppförd sedan staden överlevt pesten som härjade efter Gustav II Adolfs ockupation av München. I centrum ligger även Frauenkirche, en av Münchens mer kända byggnader. I resterna av den medeltida ringmuren finns det tre stadsportar: Isartor, Karlstor och Sendlinger Tor. Sendlinger Tor är en av stadens kända platser och en port in till innerstaden och ett stort affärsområde som även har en av de största tunnelbanestationerna. Porten Siegestor restes av Ludvig I av Bayerns triumfbåge den Bayerska armén till heder. Siegestor gränsar till Schwabing, som sedan förr i tiden är, bohemernas, konstnärernas samt den folkliga kulturens stadsdel, och är jämförbar med Greenwich Village i New York, Chelsea i London och Montparnasse i Paris. Här finns universitetet, konstgallerier, konstnärscaféer, biografer/teatrar samt kabaréer.

Missa inte Münchens landmärket Olympiatornet i olympiaparken. Uppfördes inför till de olympiska spelen 1972, där finns även Olympiastadion samt olympiska simhallen som är värda att se.

Slottet Nymphenburg i den västra delen har en vacker stor slottspark bestående av parker och kanaler.
Parken Englischer Garten är ett populärt turistmål i staden. Under Tivolibron rinner en biflod till Isar, Eisbach/ Isbäcken ut i parken. Där finns en stark vattenström som med hjälp av en vågbrytare i bäcken bryter upp en våg som surfare försöker klara av. I Englischer Garten finns också många ”Biergärten”, där hundratals bord fylls på av öl-njutare. Inill ”Der Chinesische Turm” (Kinesiska tornet) i parken finns en av stadens mest besökta Biergarten som besöks av såväl turister som inhemska besökare.
Hofgarten är också en populärstadspark.

Kända konstmuséer:
Neue Pinakothek och Pinakothek der Moderne har nyare samlingar, Alte Pinakothek har äldre samlingar.

Bayerisches Nationalmuseum (kulturhistorisk karaktär som är känt över hela Europa och missa inte Deutsches Museum (vetenskaplig och teknisk karaktär) där den speciella utställningen om Hermann Köhl, och även den äldre Lufthansapiloten samt flygkaptenen i Luftwaffe, som tillsammans med baron Günther von Hünefeld och den Irländske piloten James Fitzmaurice redan vid årtalet 1928 genomförde den första flygningen från Europa till Amerika. München är även känt för biltillverkaren BMW.

Circus Krone som är Europas största cirkus finns även i staden, redan 1919 byggdes den första cirkusbyggnaden där på Marsfältet, 4 000 sittplatser har den träbyggnaden som tyvärr brann ner år 1944 men redan året efter reste man upp en ny byggnad, och därefter fler. Det finns 3 000 sittplatser på circusen. Om somrarna, när cirkusen är ute på turné, kan man njuta av rock/musik-konserter.

Nordväst om München fanns Tysklands första koncentrationsläger, (rester finns kvar), Dachau, började byggas år 1933, det år som nazisterna tog makten i Tyskland, och över 30.000 människor avled i lägret till freden 1945. Området är i dag en minnesplats och museum.

Sport

Missa inte Allianz Arena som är de kända Olympiabyggnaderna i München.

Man tar sig dit från tunnelbanestationen Fröttmaning i norra delen av staden.
Sporten är populär i staden som haft de olympiska spelen 1972 VM i fotboll och även EM i fotboll. FC Bayern München är stadens kända storlag som vunnit flest ligatitlar i Tyskland näst största laget är TSV 1860 som även drar mycket intresse. Missa inte arenorna i Olympiaparken med inomhushall/simhall. München höll invigningsmatchen vid VM i fotboll på Allianz Arena år 2006.

Utomhusbad

München ligger inte vid havet, men på somrarna kan man bada och sola längsefter floden Isar som går genom staden.

Pub, nöje och nattliv

Atomic Cafe, adress: Neuturmsstrasse 5. Klubb med ungdomligt stuk i Altstadt med mycket dans- och indie-musik. Där brukar ny-populära artister hålla konsert.

Alter Simpl, adress: Türkenstrasse 57. Populär ölstuga där många bohemer tagit en och annan sejdel under årens lopp. Där de kända författarna Thomas Mann, Hermann Hesse var stamgäster förr i tiden.
Hofbräuhaus, adress: Am Platzl 9. Största ölhallen i staden.
P1, adress: Prinzregenterstrasse 1. Ett av stadens glassigaste ställen. För de glamorösa folket.

Bayerische Staatoper, adress: Max Joseph Platz 2, operahus som är ett av världens mest välrenommerade med inriktning på Tyska och centraleuropeiska kompositörer.
Kultfabrik, adress: Grafingerstrasse 6 i Haidhausen, öster om floden.

Förut var stället ett alternativt, rave-betonat ställe som kallades för Kunstpark Ost. Nu är det mer mainstream-stuk.

Handel/shopping

Maximilianstrasse är den exklusiva paradgatan, där dyra modeaffärer och juvelerare ligger. Gärtnerplatzviertel & Glockenbachviertel har många spännande mindre affärer inom mode, musik och design, och antikaffärer och liknande hittar man på Türkenstrasse i Maxvorstadt.[6]

Lägret anlades 1933, samma år som nazisterna kom till makten i Tyskland, och mer än 30 000 människor dog i lägret fram till krigsslutet 1945. Lägerområdet är i dag en minnesplats och museum. Till Dachau går S-Bahn, linje S2, mot Petershausen. Stålgrindarna till lägerområdet bär en skylt med orden ”Arbeit macht frei”.

Sport

Allianz Arena.
Tältliknande olympiabyggnader i München.
München är en stor sportstad som arrangerat såväl olympiska spel (1972) som VM i fotboll och EM i fotboll. Stadens storlag heter FC Bayern München och har bland annat vunnit flest ligatitlar i Tyskland. Münchens andralag TSV 1860 München åtnjuter också stor popularitet hos många münchenbor. Münchenbornas stora område för sport är Olympiaparken med dess olika arenor (simhall, inomhushall med mera). 2006 var München värdorten för invigningsmatchen vid VM i fotboll på Allianz Arena. Allianz Arena ligger norr om München nära tunnelbanestation Fröttmaning.

Bild: ”München, Oktoberfest 2014, Wiesnimpressionen (oide Wiesn)” by Heribert Pohl under CC BY-SA 2.0