Nantes

Nantes är Frankrikes sjätte största stad med drygt 280 tusen invånare.Under romersk tid var staden ett viktigt handelscentrum och från 300-talet blev den även biskopssäte. Under 800-talet plundrades staden av vikingar som höll den i nästan 100 år.

Att ta sig fram och tillbaka till Nantes, samt ta sig runt i staden är enkelt. Det finns flertalet bussar, lokaltåg och snabbtåg att välja mellan. Vill du hellre cykla finns flera cykeluthyrningar runt om i staden, allt för att främja miljösmarta alternativ.I Nantes finns något som heter vattenbuss, båtar som går längs stadens vatten. Flera rutter finns att välja mellan, och kan kombineras med vanliga bussar. 8 km från stadskärnan har Nantes sin egna flygplats, Atlantique Airport. Det är den största flygplatsen i västra Frankrike som flyger ut till Europeiska städer, Montreal i Kanada samt vissa nordafrikanska städer.

Machines de L’ile är ett konstnärligt turist- och kulturprojekt som pågått sedan 2007. Tre större konstverk finns, the Great Elephant, the Marine Worlds och the Heron Tree. Inspirationen kommer från Jules Vernes fantasihistorier och Leonardo da Vincis mekaniska värld. Det finns även en mängd museum att besöka, natur, författar och konstmuseum för alla smaker.

Nantes har en rad prisbelönta och kända restauranger och konditorier. Mitt mellan hav och land återspeglas i maten som serveras. Färska grönsaker och lamm, krabbor, ostron och musslor. Ost, kex och bröd. Självklart finns ett vin som passar till varje specifik maträtt. Talensac Marknad är den äldsta marknaden i Nantes, med start 1937. Här säljs skaldjur, fisk, grönsaker och kött precis som förr i tiden.