Nice

Som Frankrikes femte största stad kommer Nice, Rivierans huvudstad. Staden har idag strax över 340 tusen invånare, som alla delar på de 72 kvadratkilometer staden består av.

Alla städer runtom Nice, som Marseille, Toulon och Antibes, binds samman med både lokaltåg, snabbtåg och motorvägar. Från Nice tar man sig enkelt vidare till både Frankrike inrikes samt ut mot Italien eller Spanien. Nice flygplats (Nice Côte d’Azur) är en internationell flygplats som räknas som landets tredje största, räknat antal passagerare. Den är byggd vid Varflodens mynning, strax väster om staden. Från Nice går även en daglig färja till Korsika, en fransk ö i medelhavet med möjligheter till både bad, äventyr och fantastisk natur.

Strandpromenaden,  La Promenade des Anglais, är en av stadens sevärdheter. Då Strandpromenaden är gjuten i betong är rullskridskor ett populärt sätt att ta sig fram, och just därför är det numera lätt att även hyra rullskridskor. Längs denna betonggjutna sträcka finns blomsterprakt, kända lyxhotell, kasinon och flera restauranger. Gamla stan är väl värd ett besök där det mesta är byggt före 1860, och fortfarande i väldigt fint skick. Blomstermarknaden Cours Saleya är gamla stans mest kända turistattraktion, med flera fiskrestauranger att välja mellan under kvällen.

Man kan märka av det Italienska inflytandet i staden, bland annat på dess restauranger med pizza och pasta som huvudsakliga rätter. Självklart finns en rad restauranger med medelhavskost som skaldjur, musslor, krabbor och sjöborrar. På det avlånga salutorget vid Strandpromenaden säljs frukt och grönt tillsammans med rosévin och skaldjur.