Örebro

Örebro är en tätort vid Hjälmarens västra strand i Närke, samt centralort i Örebro kommun och residensstad i Örebro län. Örebro är Sveriges sjätte största tätort med 107,038 invånare. Staden är beläget på och omkring en låg rullstensås på Närkeslätten, på bägge sidor om Svartån.

Ett måste när man besöker Örebro är att vandra igenom Bergslagsleden som anses som en Sveriges mest vandringsvänliga led och utmed ledens 17 etapper och 280km, vandrar du i Bergslagens djupa skogar, över bergskammen i Kilsbergen och genom Tivedens trolska natur. Du rör dig genom reservat och Nationalparker, badar i klara sjöar och intar din matsäck vid natursköna rastplatser. Då etapperna är mellan 7 och 23 km långa finns det en för alla åldrar och önskemål. När det kommer till mat är Örebro Saluhall stället för dig som älskar mat. Här kan du köpa hem fräscha råvaror från stolta handlare som gärna delar med sig av både kunnande och inspiration. Föredrar du att bli serverad en komplett middag, vällagad lunch, något gott att äta i farten eller ta med hem, här finns något för alla smakriktningar.

Älskar du pizza och italiensk mat så måste du besöka restaurangen Fratellis som ligger i hörnet av kungsgatan och nygatan i centrala Örebro. Här hittar du klassiska pizzor med skinka och salami, men också andra med kyckling och hemgjord pesto. När pizzorna kommer in är de mycket vackra, serverade på en träbricka och täckta med gröna blad, färska tomater och riven parmesanost. Är du mer sugen på pasta så finns givetvis även det och vill du gå på ett lite lättare alternativ så finns även sallader.

Bild: av Lars Hermansson under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk