Oslo

Oslo är Norges huvudstad och största stad med en befolkning på ungefär 650 000. Staden är bland annat känd för sina grönområden och museer. Oslo har många parker, den största är Frogner parken, ett par minuter från centrum, här kan man bland annat se Gustav Vigelands statyer. Munchmuseet har världens största samling av Edvard Munchs alster, samlingen består av verk Munch donerade till Oslo kommun vid sin död samt verk hans syster senare donerat. Museets samling innehåller nu över hälften av hans målningar, 18000 tryck och 6 skulpturer. Här har man restaurerat den norske dramatikern och poeten Henrik Ibsens hem. Här får man lära sig om hans liv och liv och författande. 

Nasjonalmuseet nestår av 4 separata museer, Nasjonal­galleriet, Museet for samtids­kunst, Nasjonal­museet – Arkitektur och Kunstindustri­museet. Nasjonal­galleriet grundades 1837 och har Norges största offentliga samling av konst. Här kan man bland annat se Edvard Munchs Skriet och Madonna. Det finns även målningar av Cézanne och Manet. Museet för samtids­konst har en samling på ca 5000 verk från 1945 och senare av flera olika typer av konst, målningar grafik, teckningar, foton, skulpturer, installationer och video. Nasjonal­museet – Arkitektur har en samling med både ritningar, fotografiskt material och modeller, som visar upp både modern och historisk arkitektur. Kunstindustri­museet har en stor samling kläder textiler, möbler, silver, keramik och hantverk, det finns det mesta från antika Grekiska vaser till Östasiatisk konst. Det finns många andra museer värda att besöka i Oslo, t.ex. Oslo stadsmuseum, Norskt folkmuseum och Skidmuseum vid Holmenkollen som är en av Norges mest besökta attraktioner, här finns ett skidmuseum, hoppbacke och skidarena. Området är perfekt för skidåkning på vintern och vandring på sommaren.

När du väl är i Oslo får du inte missa Nobels Fredssenter, som presenterar Nobels fredspristagare genom olika former av multimedia, interaktiv teknologi, utsällningar, debatter, teater och konferanser. Här finns även Akershus slott, ett medeltida slott och kunglig bostad byggd 1299, 1592 utvecklades det till ett fort och sedan 1637-1648 blev det återigen ombyggt, denna gång till ett renässans slott.