Östersund

Östersund är med sina 49 806 invånare Sveriges 24:e största tätort. Staden ligger vid Storsjön och är Jämtlands läns och landskaps enda stad. Östersund marknadsförs som Vinterstaden och har genom åren arrangerat flera världsmästerskap i vintersporter såsom skidskytte, skidorientering, skridskolöpning samt även svenska mästerskap i skidlöpning och skotercross.

Jamtli som är stadens museum består av ett innemuseum med utställningar, och ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar. På sommaren fylls gårdarna av medryckande historiska upplevelser. Rollspelande aktörer gestaltar livet från förr. Barnen får prova hur det funkade förr i spännande lek- och lärmiljöer. Den som fascineras av vikingatiden får inte missa Jamtlis klenod, de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna. Bonaderna tillhör Europas märkligaste kulturskatter och finns att beskåda i en fascinerande utställning.

Kitchen and Table på Clarion Hotel Grand har blivit en av Östersunds mest poplulära restaurang med sin New York inspirerande stil. Restaurangkonceptet hos Kitchen & Table har byggts upp av stjärnkocken Marcus Samuelsson tillsammans med hotellkedjan Clarion. Grundtanken hos Kitchen & Table är att skapa en smakrik mix av lokala råvaror och Manhattans kulinariska anda.

På Jazzköket finner du en varm, avslappnad och samtidigt en urban miljö. På Jazzköket känns det som ett vardagsrum hemma hos en vän samtidigt som det är livligt och socialt. 80 % av Jazzkökets mat är lokalproducerat och det övriga är ekologiskt. Här kan du besöka foodjam – en matimprovisation där olika kreatörer, till exempel en matproducent, författare, konstnär eller musiker, tillsammans med Jazzkökets kockar skapar en unik meny framför ögonen på gästerna. Med tågstationen mitt i staden och flygplatsen mindre än 15 minuter bort är Östersund en av Sveriges städer som har närmast till sitt centrum. Att resa inom Östersund går smidigt med bussar eller taxi och då Östersund är väldigt litet till ytan så kan man lätt ta sig med cykel eller en promenad överallt.

Bild: av Lars Falkdalen Lindahl under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk