Paris

Paris, Frankrikes huvudstad men enligt många även modet och gastronomins huvudstad. Staden är byggd vid floden Seine och är med sina ca 30 miljoner turister årligen en utav världens mest besökta städer.

Det finns över 30 broar i staden vilket gör det möjligt att besöka båda stadsdelarna som delas av floden Seine, ”Högra och vänstra stranden”. I floden finns två öar som är stadens historiska kärna, på dessa öar kan man bland annat finna katedralen Notre-Dame de Paris. Delen utav staden som har Paris som postort är inte vidare stor, ca 11 kilometer i diameter och har ett invånarantal på ca 2,2 miljoner. Paris som stad har kvar sina officiella gränser sedan 1860 men i hela storstadsområdet som omger Paris bor över 11 miljoner människor. Eftersom Paris är en väldigt kompakt och tätbefolkad stad så finns det både kaféer, kontor, restauranger och affärer på nästan varje gata.

Ett av stadens främsta kännetecken är Eiffeltornet, byggt år 1889 till världsutställningen i Paris då hundraårsminnet av den franska revolutionen firades. Eiffeltornet väger ca 10 000 ton och består utav mer än 2,5 miljoner nitar. Tornet är byggt utav svenskt järn och nitarna tillverkades i Värmland. Vid invigningen var tornet 300 meter högt men höjden ökades år 1959 när en 24 meter hög TV-mast placerades högst upp. En annan väl känd sevärdighet är Notre-Dame de Paris, eller Notre-Dame som ligger på en av öarna i floden Seine och är en av världens första gotiska katedraler. Katedralen stod färdig år 1345 och år 1804 lät Napoleon Bonaparte sig krönas till kejsare där. Notre-Dame har klassats som ett världshistoriskt monument utav Förenta Nationerna (FN).

Triumfbågen, en monumental valvbåge finns på Place Charles de Gaulle i Paris. Det var Napoleon Bonaparte som bestämde att den skulle byggas till minne av segern vid Austerlitz, innan bygget var klart förlorade Napoleonmakten och bygget blev därför stående en längre tid. Bygget var klart år 1836 och fyra år senare bars Napoleons kropp genom bågen på väg till begravningen. Under triumfbågen finns Den okände soldatens grav, graven symboliserar alla de som stupade under första världskriget. Graven kom till år 1920 då stoftet från en stupad soldat gravsattes på platsen.

Nationalmuseet Louvren är beläget i Paris och är det mest besökta museet i världen och även ett historiskt monument. Louvren är beläget Paris 1:a stadsdel och tillhör världens främsta konstmuseer i båda storlek samt samling. Museet är känt för att ställa ut bland annat: Mona Lisa, Venus från Milo och Nike från Samothrake. Louvren byggdes från början som ett kungligt palats och fästning för att skydda västra Paris från vikingaanfall. Den centrala gårdsplanen domineras av Louvrepyramiden som är byggd i glas år 1988 och är museets huvudentré. Utöver konstutställningar har Louvren även andra utställningar, bland annat arkeologi, historia och arkitektur.

Utöver dessa sevärdheter finns det oräkneligt många andra, bland andra Versaillesslottet, Chaillotpalatset, Hôtel de Ville, stadsdelen Marais och många fler. Paris är känt för sina eleganta hotell som huvudsakligen ligger vid Tuilerierna och Place Vendôme. Men som i andra städer finns det hotell och vandrarhem i alla prisklasser runt om i staden.

Fransmännens passion för mat gör att Paris är ett perfekt ställe om man vill äta gott. Överallt i staden finns det välbesökta restauranger, bistroer och Kaféer. I Paris finns allting från lyxiga förstklassiga restauranger till enklare små lokala bistroer med billigare mat och lokalare atmosfär. Priserna i Paris varierar, man kan hitta en god lunch runt 20 euro till en lyxig flerrätters middag som når upp över 200 euro. Är man sugen på att resa och samtidigt uppleva spännande mat och vacker konst, är Paris ett utmärkt resmål.