Pécs

Få städer i Östeuropa är så omtyckta som Pécs i södra Ungern. Efter 2 000 år på nacken finns mycket av Pécs historia. I denna stad är gränserna vaga mellan antik, medeltid, barock och nutid. Detta är ett perfekt resmål för dig som älskar vacker arkitektur, historia och god mat. Låt dig hänföras de lokala vintillverkarna och förtrollas av traktens exklusiva porslin. Priserna är billiga, skogarna lummiga och solen varm! Det tycks inte finnas någon gräns över hur mycket Pécs har att erbjuda!

Staden Sopinae grundades redan på 200-talet av Romarna som säte för en vinproducerande koloni men platsen hade bebotts utav kelter många hundra år innan dess. Staden kristnades kort därefter men kom att ödeläggas till stor grad under Hunnernas plundringståg. De kristna gravkamrarna från denna tid är klassade som världsarv av Unicef. Den medeltida staden började byggas ovanpå Sopinae under 800-talet av slaviska folkstammar och redan på 1000-talet beslutade Stefan I av Ungern att gör det ett till ett biskopssäte. Det första universitet i landet byggdes 1367 och är idag det största i hela Ungern.

En stor förändring av stadens utformning skedde när trupper från det Ottomanska riket invaderade Pécs 1543. Då byggdes kyrkorna om till moskéer och många turkiska bad lät uppföras. Innan staden hamnade under Habsburgarnas kontroll 1686 så brändes mycket av den medeltida staden ned men många spår av stadens fornstora dagar finns ännu kvar i form av murar, moskéer, de romerska gravkamrarna osv..

Idag lever både ungrare, kroater, romer, serber och tyska minoriteter sida vid sida.1998 fick staden UNESCOS pris Cities for peace för att man verkat för att bevara minoriteternas kultur och även för de många flyktingar man tog emot under 1990-talets Jugoslavien-kris. Pécs är välkänd för sitt eosinglaserade jugendkeramik som görs av. Zsolnayfabriken. Genom att besöka Zsolnaykvarteret och muséet får du en fantastisk insikt i detta unika hantverk som låtit pryda både kyrkotak såväl som statyer runt om i Ungern. Romerska staden Sopianaes gravkammare från 300-talet är utnämnt av UNESCO som ett världsarv. Detta är den största gravkammare från tidig kristendom som går att finna utanför Italien.

Pécs är också den stad som påverkats mest i Ungern utav turkisk kultur. Det är inte så märkligt då staden var del av Ottomanska riket i 150 år- Det märker du när du besöker Gazi Kasim moskéem som stoltserar i stadskärnan Men också i Memi Pasa-badens ruiner, minaretet i Jakovali Hassan-moskén och Idris Baba-mausoléet. Utsökt arkitektur! Apropå historia så missa inte Barbican. Det är ett vakttorn som var en del av ett större försvarsverk som byggdes under 1400-talet. Till genren populära besöksmål kan också nämnas den pampiga katedralen som härrör från 1000-talet och alldeles intill biskopspalatset som har lika gamla anor och som idag bär en renässans-fasad.

Király-gatan är väl värd en promenad. Här finner du en rad barockbyggnader liksom en kyrka och ett före detta kloster. Pécs nationalteater och Palatinus Hotellet, byggt i art Nouvaue-stil är belägna här. På gatan finner du även flertalet butiker, kaféer och restauranger. Om vi istället går ut på Káptalan-gatan så finns det konst så att det räcker och blir över. Detta är staden där konstnärerna Vasarely, Csontváry och Amerigo Tot brukade arbeta för sitt uppehälle. Modern hungarian Gallery of Pécs har rika samlingar av 1800 och 1990-talets konst.

Alldeles söder om Pécs i Villány-distriktet tillverkas massor av goda kryddiga röda viner som till exempel Cabernet Sauvignon och Merlot. Detta distrikt anses producera bland de bästa vinerna i hela landet. Du kan åka på en rundtur och testa vinerna på plats hos de flesta producenterna så som hos Bock, Tiffán och Vylvian.

Det är en enkel sak att still hungern i Ungern. I enlighet med ungersk mattradition så kommer du att finna husmanskost på menyn så som gulaschsoppa och biffbaserade rätter. Men Pécs har en vid blandning av både gammalt och modernt att erbjuda, enkelt och exklusivt. Priserna ligger sällan över 13 euro och allt som oftast kommer du undan billigt. Det gäller även för vin och öl som ligger under 30 kronors-gränsen. Att bo i Pécs är en behaglig upplevelse då husen är vackra och valmöjligheterna många. En natt i för två person ligger i snitt på 500 kronor.