Plzen

Mer än bara ölhistoria. Plzen är den heliga gralen för hen som söker att uppleva en äkta pilsner. Detta är pilsners födelsestad som bär på en historia som få andra öregioner i världen kan mäta sig med. Men staden är så mycket mer än bara öl. I staden möts du av spännande underjordiska gångar, medeltida katedraler och ett aktivt uteliv med god mat bara genom att skrapa på ytan. Ett besök i Plzen är både avkopplande och ett spännande alternativ för dig som vill uppleva det genuina Tjeckien.

I de västra delarna av Böhmen, nio mil från Prag ligger Tjeckiens fjärde största stad Plzen. Staden bebos utav cirka 170 000 invånare. Den grundlades under 1290-talet av Wencel II av Böhmen och var under medeltiden en viktig handelsstad i regionen. Plzén har varit föremål för stridigheter både under de Ottomanska krigen och under 30-åriga kriget samt Världskrigen under 1900-talet. Även fast mycket har fallerat under tidens lopp så är stadskärnan relativt välbevarad. År 1859 inleddes Skodaverken sin tillverkning i staden vilket skulle ge en skjuts i ekonomin. Företaget kom att med tiden bli associerat med ett berömt bilmärke även fast tillverkningen inte är kvar i staden numera. 20 000 arbetare gjorde ett berömt uppror mot kommunistregimen under sommaren 1953 som bland annat resulterade till att Tomáš Garrigue Masaryk-statyn revs (Tjeckoslovakiens första president). 2015 valdes Plzén tillsammans med den belgiska staden Mons.

Någonting som du måste göra när du är i Plzen är att boka in ett besök på Pilsner Urquell-bryggeriet som revolutionerade den ljusa lagern. Under en guidad tur får du lära det mesta om det anrika bryggeriet som behållit samma recept sedan starten 1842. Och skulle inte det räcka för att dämpa din kunskapstörst rekommenderas bryggerimuseet i staden. Bland det mest sevärda i staden kan du faktiskt inte skåda när du går ovan jord. Alldeles under gamla stans gator finner du de medeltida underjordiska gångarna som spänner sig inte mindre än 19 km! Låt guiden vägleda dig genom denna fantasieggande labyrint där du samtidigt får lära dig mycket om stadens historia.

Visste du att världens tredje största synagoga finns i Plzén. Idag används den främst för konstutställningar och konserter. Missa heller inte St. Bartholomew-kyrkan som härstammar 1295. 1993 blev den uppgraderad till katedral och räknas in som ett av Tjeckiens främsta kulturav. Den ligger placerad vid det stora torget där du också kan se vackra barockbyggnader bevarade från 1600-talet. För barn finns här två museum som inte bör missas. Dessa är marionettdocksmuseet samt Techmania Science Centre. Du finner även ett zoo och en dino-park i området. Kulturellt så bör den nya teatern som byggdes inför kulturhuvudstadsåret 2015 och den anrika JK-Tyl-teatern av stort intresse.

I den böhmiska regionen vet man hur kött skall tillagas. Grillat med potatisbaserad kost är någonting av en specialitet och passar alldeles utmärkt till en kall pilsner. Priserna är generellt mycket billigare än i Prag. Söker du att uppleva en genuin lokal matupplevelse så rekommenderas restaurangen Muzeum Senk Na Parkanu Pub. Det är inte särskilt dyrt att inkvartera sig i denna region. Det finns hotell av varierade slag men allra mest av medelstandard. Den bästa tiden att uppleva Plzen är under sena våren och sommaren. Att tänka på är att växla valuta till kurona då alla affärer inte möjlighet att använda Euro eller Visa.