Rom

Rom är Italiens huvudstad och även landets största stad. Rom har nästan 3 miljoner invånare. Om man är intresserad av historia så är Rom verkligen staden som man inte får missa. Rom grundades 753 f.Kr och var även det romerska rikets huvudstad. Därför finns här lämningar från etruskisk tid, antiken och det romerska riket. Mycket att se alltså!

Colosseum är kanske världens mest kända amfiteater och byggdes år 76. Den används inte längre som teater då den är i relativt dåligt skick, men en gång i tiden kunde den hålla 87 000 åskådare. Trots delar av Colosseum förstöres av ett jordskalv så är den fortfarande än mäktig syn och ett populärt resmål. 2007 utsågs Colosseum till ett av världens sju nya underverk. Peterskyrkan i Vatikanstaten inne i Rom är också värd ett besök. Det var världens otvivelaktigt största kyrka från 1626 till 1989, och beroende på hur man räknar så är det fortfarande världens största kyrka. Peterskyrkan är dessutom katolicismens huvudkyrka, vilket gör kyrkans betydelse oändligt stor. Katolicismen har 1,2 miljarder följare och har starkt influerat västvärldens utveckling. Kyrkan har idag cirka 20 000 besökare per dag, vilket betyder att det är en av de mest besökta byggnaderna i världen.

Italiensk mat har ett rykte runt hela världen att vara bland världens bästa. Det är både pastan och pizzans hemland och ingen gör det bättre än italienarna själva. Om man uppskattar gott vin så kommer man också uppskatta Rom. Dåligt vin finns i princip inte här, restaurangägarna skulle ofta hellre gå i konkurs än servera dåligt vin! Att äta i centrala Rom kan kosta lite mer än vad vi är vana vid i Sverige, men med tanke på vad man får för pengarna så är det inte konstigt. Vill man komma undan lite billigare så kan man ofta få en pizza-to-go i handen för 3-4 euro.