Rotterdam

Rotterdam är Nederländernas näst största stad med cirka 580 000 invånare. På grund av det strategiskt gynnsamma läget vid Nordsjön och floderna Scheldas, Maas och Rhen som passerar in över hela kontinenten har staden inte helt oförtjänt fått titeln som ”Porten till Europa”. Staden som länge hade världens största hamn har förutom en myllrande handel, en storartad historia, vacker arkitektur och mängder av kultur. Vi vågar påstå att du kommer inte att ha tråkigt under ditt besök i Rotterdam!

Staden fick sina stadsprivilegier 1340 av den holländske greven Willem IV. Blott en decennium senare byggdes den kanal som skulle utgöra handelsvägar till havs norrut till England och Tyskland. Rotterdam var ett betydande nav under expansionen av det holländska ostindiska kompaniet under 1600-talet. Allt sedan dess har staden varit med några få undantag världens och Europas mest trafikerade hamn. Under världskrigen så spelade Rotterdam en signifikativ roll. Mycket på grund av det strategiska läget intill Nordsjön och närheten till både England och Tyskland. Mi6 hade sin bas för spionage-arbete under det första kriget till exempel. Under det andra världskriget bombades staden sönder och samman av tyskarna. Det skulle dröja in på 1970-talet innan staden helt hade byggts upp från förödelsen som kriget lämnade efter sig. Under 1980-talet inleddes ett arkitektur-projekt i staden där många byggnader, inspirerade utav futurismen, lämnade avtryck på staden.

Manhattan on the Maas. Så kallas Rotterdam, och det är inte utav en slump. De många moderna skyskraporna ger staden en härligt ungdomlig prägel. Få städer är väl så berömda för sin utmanande och fritänkande arkitektur som just Rotterdam. Bara att vandra omkring i staden kan liknas vid att besöka ett museum! Några exempel på den storslagna arkitekturen finner du på landsmärket Erasmus-bron, utkikstornet Euromast, lägenhetskomplexet och Kijk-kubus. Nämnas bör också världsarvet Witte huis i art noveau-stil, Paulus-kyrkan, centraal-stationen, skyskraporna De Rotterdam samt Van nelle-fabriken som numera är UNESCO-märkt.

Förutom arkitektur så är staden också berömd för sina högklassiga museum. Ett givet besöksmål är museiparken där du finner en rad intressanta platser så som naturhistoriska museet eller Boijmans Van Beuningen, Kunsthal och Chabotmuseet som innehar en rik konstskatt. Bland andra intressanta museum finner vi De Delft som har byggt upp en replika av ett berömt krigsskepp från 1700-talet. Det vackra Wereldmuseum har en imponerande etnografisk samling med tonvikt på Oceanien och Afrika. För barnen kan en dag på the Dutch-pinball museum vara uppskattat eller för all del till Climbing Park forest vilket är en stor äventyrspark lämplig för alla åldrar. Rotterdam är vida känd över sin internationella Rotterdam filmfestival och North sea jazz festival. De brukar hålla hus under slutet av Januari/början av Februari samt i Juli månad.

För soliga dagar kan en picknick vid det lummiga grönområdet Het Park rekommenderas. Rotterdam har också en utmärkt offentlig strand alldeles vid Maas utlopp i Nordsjön. Detta är sannerligen en sjöstad och bör upplevas längs vattnet. Att inte åka en splash-guidetur genom Maas, bevittna hamndistriktet Future Land eller besöka det mäktiga ångfartyget SS Rotterdam vore därför något av en fadäs.

Är du idrottsintresserad så kan det vara värt att nämna att storlaget Feyennoord är hemmastadda i Rotterdam. Besök deras fotbollsmatcher på den maffiga hemmaarenan De Kuip.

Navet i stadens matkultur finner du på den vackert utsmyckade saluhallen Markhal. I Rotterdam bör du passa på att avnjuta de många havsrätter som finns tillgängliga på grund av det kustnära läget. Staden har många invånare som har bakgrund i gamla Holländska kolonier, detta har bidragit till att det gastronomiska utbudet är väldigt varierat. Här finner du inte mindre än sju stycken Michelinmärkta restauranger så som FG Restaurant.

Det finns mängder av bra shopping att ägna sig åt i denna pulserande storstad. I Van Oldenbarneveltstraat och i High End mode-distriktet finner du exklusiva butiker av framstående tillverkare. Men de är långt från de enda ställena i Rotterdam där du finner charmiga caféer och trendiga försäljare av mode andra närbesläktade branscher. För dig som är intresserad av second hand rekommenderas du att bege dig till området Noord som blivit väldigt omtyckt under senare år.