Salzburg

Salzburg är en stad med cirka 150,000 invånare som ligger i Österrike. Staden är mest känd för att vara en ingångsport till den populära skidorten Alperna. Salzburg är även den fjärde största staden i Österrike. Kompositören Wolfgang Amadeus Mozart föddes i denna stad på 1700-talet och staden kallas ibland även för ”den gamla staden” för sin barocka byggstil på hus och kyrkor. Österrike använder euro (€) som valuta och landet ligger i samma tidszon som Sverige.

Via central tågstationen går det dagligen förbindelser till stora städer så som München, Zürich, Wien och flera andra. De flesta förbindelserna körs med höghastighetstågen ICE (InterCity Express) av både ÖBB och DB. I innerstaden så tar man sig lättast fram med spårvagn eller buss. Strax utanför staden ligger flygplatsen, Salzburg Airport. Ifrån flygplatsen kan man åka direkt till/från storstäder som London, Bryssel, Zurich, Hamburg, Frankfurt och många fler. Flygplatsen är en näst största i Österrike och varje år tas väldigt många turister emot som skall åka skidor i till exempel Alperna.

Under sommaren arrangeras Salzburgfestivalen som är en musikfestival med många besökare varje år. Som nämnt tidigare så lockar Salzburg flest turister under vintersäsongen som är ute efter en speciell upplevelse av utförsåkning. Själva staden har inga skidbackar men agerar mottagare till alla som ska till Alperna och åka. Staden får då på köpet många extra turister som får uppleva skönheten med Salzburg också. ”Gamla stan” i Salzburg är också mycket välbesökt eftersom man hittar gamla välbevarade byggnader i barock stil. Här hittar man även Salzburgs katedral, byggd tidigt 1600 tal och används än idag för gudstjänster och liknande.

I staden hittar man ovanligt många högklassiga restauranger men också klassiska restauranger som serverar den åtråvärda Wiener Schnitzel som är Österrikes nationalrätt. Denna får inte missas som turist om man besöker Österrike. Österrike är känt för sina kaféer, ölhallar och som ett senare tillägg – energidrycken Red Bull som nu mera dricks flitigt över hela världen.