Sevilla

Andalusiens största stad är Sevilla, med sina 700 tusen invånare är det Spaniens fjärde största stad. Besök något av stadens tre världsarv, eller bara njut i solen i Spaniens varmaste stad.

Bussar körs av bolaget TUSSAM (Transportes Urbanos de Sevilla) och kör stadsbussar runt om i staden. Det finns två busstationer som har hand om all trafik i och från staden. Härifrån kan du åka direkta busslinjer till flera Spanska städer, samt till Lissabon i Portugal. Det finns även Metro i staden. Seville Metro är ett enklare metro nätverk som trafikerar staden och dess metropoliska område. Santa Justa Tågstation trafikeras av höghastighetstågen AVE, som körs av den statsägda operatören Renfe. Direkta snabbtåg åker till de större städerna, med flera avgångar per dag. San Palbo Airport är huvudflygplatsen i Sevilla, och Andalusiens nästa största flygplats, efter Malaga.

Festivalen Semana Santa (heliga veckan) och Feria de Abril, är två av Sevillas större festivaler. Flamenco, hästar, färgglada klänningar och härlig stämning gör festivalen till något att minnas. Priser delas ut till bästa dansare, och bäst klädda. Sevilla är en av Europas största historiska centrum. Här finns en av kristendomens största Katedraler, Alcázar-palatset samt Giralda tornet. Du kan gå upp för Giralda tornet och få en fantastisk utsikt över hela staden. Alcázar-palatset var ursprungligen ett moriskt slott, men blev därefter ett kungligt palats. Här finns välkänd arkitektur, och är värt ett besök för den som uppskattar vackra hus.

Som i resten av Spanien är Tapas en av stadens huvudrätter. Lokala specialiteter innehåller friterade och grillade skaldjur. Bläckfisk, svärdfisk och pigghaj är lokala delikatesser som gärna äts tillsammans med tapas. En Serrinato är en annan av stadens paradrätter, Sevillas svar på snabbmat. Det är en varm macka av Ciabatta-bröd, med fyllning av bland annat skinka eller kyckling, paprika, grillad grön peppar och tomater. Vissa versioner innehåller stekta ägg, sallad, ost och bacon.