Skagen

Danmarks nordligaste punkt i jämnhöjd med Göteborg är ett mysigt samhälle vars mäktiga vyer som har inspirerat konstnärer och lockat till sig långväga turister i över hundra år. Här möts haven Skagerrak och Kattegatt och skapar fantasieggande vågor. Detta är platsen för dig som vill unna dig själv lugn och ro på en idyllisk plats som erbjuder kritvita stränder, härliga surfvågor, nationella konstskatter, personliga boenden och intressanta evenemang året runt.

4 mil nord om Fredrikshamn ligger Danmark nordligaste stad med cirka 8 000 invånare. Ursprungligen är Skagen en fiskeby som växte upp under medeltiden där invånarna huvudsakligen försörjde sig på sill. Under 1800-talet blev platsen besöksföremål för många konstnärer. De storslagna havsmotiven, det speciella solljuset och fiskebygden blev grogrund för en grupp skandinaviska impressionister som kom att kallas för Skagenmålarna. Anna och Michael Ancher, Marie och P.S Kröyer och Holger Drachmann. Många av dessa ansedda konstnärer valde att bosätta sig på platsen.

Mycket tack vare järnvägen som byggdes under 1900-talet ökade invånarantalet stadigt och kom att bli ett tillhåll för turismen. Fisket och konstnärskapet är fortfarande en viktig del av ortens själ.

Grenen är udden som klämmer sig emellan Skagerrak och Kattegatt. Att ställa sig längst ut mellan de två haven är en höjdpunkt för dig som besöker Skagen. Vyerna är slående, lukterna friska och vindarna starka. Om du känner en samhörighet med havet någonstans på mark så är det på denna plats. Stränderna är berömda för sin kritvita färg och mjuka, rena sand. Havet är en utmärkt plats att bada på men fungerar även ypperligt att surfa på p.g.a. de kraftfulla vågorna. Den gråa fyren ger med sina 46 meter området en passande inramning.

Råbjerg Mile är ett populärt tillhåll bland många besökare. Tänk dig 1000 gånger 1000 meter (eller 4 miljoner kubikmeter) sanddynor in i fastlandet vilket gör att sceneriet minner litet om Saharas öken. Det finns också goda möjligheter för cykling, hästridning, guidade byturer och vandringsleder i området. Skagen har även Danmarks största fiskehamn. Bara det är en syn att beskåda. Men här finner du även ett varv, en skepparutbildning, en marina, fiskerestauranger och butiker. Vid säsong finns möjlighet att följa med ut på en fiskeguidning. Gamle Skagen har endast 30 människor som är konstant bosatta här. Men platsen osar romantik och berör med sin speciella arkitektur. Hyr in er på ett hotell här eller kom över dagen på en picknick. Du vill inte missa detta smultronställe.

I det större Skagen finns gott om shopping, gallerier och hantverksbodar att besöka. Under sommartid pågår det flera musikfestivaler och konserter. Men framför allt är detta ett mecka för den konstintresserade. Besök Skagens museum, eller husen där konstnärerna Anchers och Drachmanns verkade för att komma i rätt sinnesstämning under din vistelse. Låt dig hänföras av de motiv och berättelser som är så tätt förknippade med platsen.

Om vädret inte skulle vara på topp så finns det gott om museum att besöka. Bunkermuseet, Skagen Udde naturcenter och kustmuseet rekommenderas i första hand. Bara 2, 3 mil västerut ligger i orten Hirtshals ligger det enorma publika museet och publika akvariet, Nordsøen Oceanarium som rymmer inte mindre än 4,5 miljoner kubikmeter vatten vilket gör det till Nordeuropas största. Detta ger dig och familjen ett utmärkt tillfälle att ta del utav det marina djurlivet. När vädret är bättre så finns Eagleworld att besöka. Det är ett örnreservat samt nationalpark som bjuder på en rad spännande aktiviteter med luften okrönte konung.

Andra populära landmärken i Skagen är Vippefyren från 1600-talet och Sankt Laurentii-kyrkan från 1300-talet som också kallas den tillsandade kyrkan. Under seklen har det mesta av kyrkan begravts under sand vilket gör den till en spektakulär syn. Idag är endast toppen av kyrkan synlig. I Skagen finns många små, trivsamma kaféer att koppla av på. Likaså är fallet med restaurangerna. Mycket av maten i området är hämtad direkt från havet och du serveras nästan bara lokala råvaror. Befinner du dig här under 26e eller 27e Augusti så har du möjlighet att uppleva Food & Design-marknaden som samlar ihop mat från hela regionen. Tillåt dig att skämma bort dig under besöket i Skagen och varför inte avsluta din måltid med en äkta Dansk snaps.

Det finns upp emot 19 hotell och likvärdiga boenden i trakten. Allt från vandrarhem, bed and breakfast och hotellresort erbjuds dig som vill ha en riktigt bekväm semester. För hen som vill komma i kontakt med historien uppmuntras att hyra ett rum på anrika Brøndums hotell, som redan under mitten av 1800-talet var ett populärt tillhåll för de tillresta konstnärerna.