Skövde

Som Sveriges 32:a största tätort kommer Skövde. Här har en av Nordens största skatter hittats, den finns numera att skåda på Historiska museet i Stockholm, medan en kopia finns på Skövde Stadsmuseum. Skatten väger drygt 7 kg och består av 24 karats guld, den dateras till 400-500 talets Sverige. Ett besök på museet är alltså ett måste för den som är intresserad av historia.

I Skövdes Kulturhus ryms både konsthall, konstmuseum, bibliotek, bio och teater. Förutom museet i kulturhuset finns även Volvomuseet – om starten och omvandlingen till dagens bilindustri. Garnisonsmuseet som har utställningar om försvaret och soldater genom tiderna, samt Skövdes idrottshistoriska museum, där stadens idrottshistoria finns i ljud, bild, gamla pokaler och idrottsredskap.

Loke och Valhall är två av Skövdes lokaler som anordnar musikarrangemang. Större artister kan få spela på Arena Skövde om vintern och Karstorps Fritidsområde om sommaren. Stadsteatern som ligger i kulturhuset anordnar teaterföreställningar, allt från revyer till barnteater. Skövdes egen folkfest är Matfestivalen. Sista helgen i Augusti varje år går den av stapeln och här ligger fokus på mat. Restauranger kan tävla om vem som gör den bästa rätten och det är festivalbesökarna som är domarna. Shoppingstad med stort utbud, det är Skövde det. Här finns Skaraborgs största köpcentrum, Commerce, med över 40 butiker och restauranger. Köpcentrumet ligger i direkt anslutning till Hertig Johans Torg och Sandtorget. Här samsas flera större kedjor tillsammans med en mängd mindre butiker.

Bild: av I99pema under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk