Split

4.500 kr

Priset är ett ca pris och kan variera ganska kraftigt. Vi har räknat med ett Interrail Global Pass 5 resdagar inom 15 dagar samt platsbiljetter tur och retur.

Det finns flera vägar man kan ta för att komma till Split, en idé om man åker från Stockholm är att börja med nattåg till Malmö, sen dagtåg Köpenhamn, Hamburg och München. Därifrån tar man nattåg igen till Zagreb och därifrån dagtåg till Split.

Kategorier: ,

Split ligger i södra Kroatien. Staden ligger på en halvö vid Adriatiska havet och har ca 200 000 invånare samt huvudorten i Split-Dalmatiens län och är Kroatiens näst största stad. Split är en viktig turistort. Klimatet är varmt på grund av dess närhet till Medelhavet.

Staden Split har kontrollerats av romare, Venetianer, Österrikare, Fransoser, Italienare och Jugoslavier. I staden finns det många restauranger och vinkällare.

Staden har många historiska och kulturella sevärdheter, till exempel Diocletianus palats, ett romerskt palats byggt i slutet av 200-talet, och Katedralen i Split. Missa inte klocktornet. Man går uppför de mörka trånga trapporna för att sedan njuta av den otroliga utsikten över omgivningen med stadsutsikt och havsutsikt.

Missa inte Grgur Ninskistatyn och Sankt Domniuskatedralen med klocktorn som förtjänar sina platser på UNESCOs världsarvslista. Det finns många I stadens vikar finns många vackra stränder bland Splits vikar , till exempel i centrala Bacvice.

Stadens gator och torg är utsmyckade med exklusiv marmor importerad från Italien och Grekland. Numera är palatset en del av Split. Den gamla delen av staden är bilfri och har många caféer, småbutiker och restauranger. Den ena vackra byggnaden ersätter den andra och det flödar av historia kvarter och gränder.

Split charmar sina besökare med sin historia och sin medelhavskänsla och är därför ett mycket varmt rekommenderat resmål inte minst för sin goda och prisvärda mat man äter ute vid sin semester. Särskilt rekommenderat är stadens kändafiskrestauranger med havsutsikt. Landet producerar gott vin och öl. Split är en knutpunkt för de som ska Ö-luffa.

För sol och bad så finnes i de södra delarna av staden vid Makarska Rivieran. Bland badorterna ligger utsökta stränder och fint vatten. I Riva finns många restauranger, glassbarer & underhållning ganska nära hamnen. Från hamnen tar man sig till de största öarna.

Resa

Efter en övernattning i Hamburg och tidig resa på tidig morgon är man framme morgonen efter kl 7 i Split med nattåget från Zagreb. Det går färjor som länkar samman Split med de dalmatiska sommarorterna.

Bild: Split_30 by Mario Fajt under CC BY 2.0