Split

Split ligger i södra Kroatien. Staden ligger på en halvö vid Adriatiska havet och har ca 200 000 invånare samt huvudorten i Split-Dalmatiens län och är Kroatiens näst största stad. Split är en viktig turistort. Klimatet är varmt på grund av dess närhet till Medelhavet. Staden Split har kontrollerats av romare, Venetianer, Österrikare, Fransoser, Italienare och Jugoslavier. I staden finns det många restauranger och vinkällare.

Staden har många historiska och kulturella sevärdheter, till exempel Diocletianus palats, ett romerskt palats byggt i slutet av 200-talet, och Katedralen i Split. Missa inte klocktornet där man går upp för de mörka trånga trapporna för att sedan njuta av den otroliga utsikten över omgivningen med stadsutsikt och havsutsikt. Missa inte heller Grgur Ninskistatyn och Sankt Domniuskatedralen med klocktorn som förtjänar sina platser på UNESCOs världsarvslista. Det finns många vackra stränder bland Splits vikar , till exempel i centrala Bacvice. Stadens gator och torg är utsmyckade med exklusiv marmor importerad från Italien och Grekland. Numera är palatset en del av Split. Den gamla delen av staden är bilfri och har många caféer, småbutiker och restauranger. Den ena vackra byggnaden ersätter den andra och det flödar av historia kvarter och gränder.

Split charmar sina besökare med sin historia och sin medelhavskänsla och är därför ett mycket varmt rekommenderat resmål inte minst för sin goda och prisvärda mat man äter ute under sin semester här. Särskilt rekommenderat är stadens kända fiskrestauranger med havsutsikt. Landet producerar även gott vin och öl. Split är en knutpunkt för de som ska Ö-luffa. För sol och bad så finnes i de södra delarna av staden vid Makarska Rivieran. Bland badorterna ligger utsökta stränder och fint vatten. I Riva finns många restauranger, glassbarer & underhållning ganska nära hamnen. Från hamnen tar man sig till de största öarna.